”Barça-klausulen” i Özils avtal avslöjad

Reals krav när stjärnan såldes till Arsenal

Foto: TT
Mesut Özil kom till Arsenal från Real Madrid 2013.
FOTBOLL

Real Madrid offrade sin bäste framspelare när Mesut Özil såldes till Arsenal 2013.

Men de gjorde det inte utan att säkerställa att tysken inte skulle riskera att senare hamna i ärkerivalen Barcelonas händer.

Det framgår av kontraktet som nu läckt ut via Football Leaks.

44 miljoner euro, med klausuler som lyfter avtalet med en miljon euro varje gång Arsenal kvalificerar sig för Champions League de kommande sex åren. Som mest 50 miljoner euro (465 miljoner kronor med dagens valutakurs). Så mycket betalade Arsenal för Mesut Özil när tysken köptes från Real Madrid 2013.

Offrades för Bale

Det avslöjar Football Leaks som nu publicerat transferdokumentet. Det visar också en annan intressant aspekt av affären.

Många ansåg att Real offrade Özil, som då var lagets mest framgångsrike framspelare, för att kunna köpa Gareth Bale samma år. I överenskommelsen mellan Real och Arsenal framgår nu också att den spanska klubben gjorde allt för att säkerställa att Özil inte skulle riskera att hamna hos en av lagets främsta konkurrenter i framtiden.

Matcha alla spanska bud

Real har i affären förhandlat sig till rätten att matcha alla bud en annan spansk klubb i framtiden lägger på Özil. Det innebär att Arsenal, om de accepterar ett bud på 27-åringen från en annan spansk klubb, måste informera Real om budet.

Madrid-klubben har sedan rätt att få samma bud accepterat och genomföra ett återköp så länge även Özil accepterar villkoren. Skulle Real avstå att utnyttja klausulen och Arsenal sälja vidare Özil till en annan spansk klubb har Madrid-klubben rätt till 33 procent av vinsten om summan överstiger 50 miljoner euro.

Klausuler som måste ses som skydd mot risken att Mesut Özil skulle hamna i FC Barcelona eller Atlético Madrid.