Sågar rivalen fast de inte ens spelar

”De är rädda – måste förklara sig”

Foto: TT
FOTBOLL

En stor debatt har blossat upp i Spanien.

Mitt i skottgluggen: Real Madrid.

Nu går Barcelonas före detta president till angrepp mot ärkerivalen – fast de inte ens är med i tävlingen i fråga.

Real Madrid diskades ur Copa del Rey.

Men när finalen nu ska spelas (mellan Barcelona och Sevilla) så är det ändå huvudstadsklubben som skapar rubriker. Anledningen: ”Los Blancos” påstås vägra låna ut sin arena till ärkerivalen.

Just nu pågår en stor debatt kring var finalen ska spelas och Santiago Bernabeu Stadium nämns som ett tänkbart alternativ. Men spanska medier uppger att Real Madrids totala tystnad indikerar att man inte är villigt att låta Santiago Bernabeu stå värd för finalen. Detta för att man inte vill se sin värsta antagonist fira en titel i deras hemmaborg.

– Självklart vill inte våra fans se Barcelona vinna titeln på Bernabeu. Och jag är säker på att Barcelonas fans inte hade velat se oss vinna på deras arena. Men för mig spelar det ingen roll. Jag kommer att njuta av matchen oavsett var den spelas, eftersom jag älskar fotboll, säger Real Madrids tränare Zinedine Zidane.

Stormade planen

Real Madrid hävdar att de inte har fått någon förfrågan av det spanska fotbollförbundet men lämnar i övrigt inga kommentarer. Samtidigt insinuerar Barcelonas före detta president Joan Gaspart att ”Los Blancos” känner sig rädda.

– De är rädda för att vi ska komma dit och lyfta bucklan. Om så är fallet så måste de våga säga det. De måste förklara sig själva, säger han till spanska medier.

En gång tidigare, år 1997, har det hänt att Barcelona spelat – och vunnit – Copa del Rey på Santiago Bernabeu. Den gången stormades planen av tusentals Barça-supportrar samtidigt som Barcelona-hymnen dånade ur högtalarsystemet.

”Klubbarnas beslut”

Förra året spelade ”Blaugrana” final mot Athletic Bilbao och även den gången nämndes Santiago Bernabeu som en tänkbar finalarena, men Real Madrid sade nej och hänvisade till ”pågående renoveringsarbete”.

Skulle huvudstadsklubben säga nej även den här gången så är det troligt att finalen spelas på Atlético Madrids arena Vicente Calderon, som rymmer cirka 30 000 åskådare mindre och som är långt ifrån lika modern.

– Det bästa är om vi kan spela finalen i Madrid eftersom det är praktiskt för fansen. Madrid ligger ju mitt emellan Sevilla och Barcelona. Och visst hade Santiago Bernabeu varit det bästa alternativet, men vi får se hur det blir, säger Sevillas president Jose Castro.

Även spanska ligans president, Javier Tebas, uttalar sig.

– Cupfinalen måste spelas på en stor arena så att så många som möjligt kan se den. Jag hoppas att den kan spelas på Santiago Bernabeu, men det är ett beslut som klubbarna själva måste komma överens om, säger han.