”Real Madrid krävs på 200 miljoner kr”

Spanska klubbar misstänks ha fått statligt stöd

FOTBOLL

En skandal har blossat upp i spansk fotboll.

Real Madrid – och flera andra klubbar – misstänks ha fått statligt stöd under 18 års tid.

Nu krävs den spanska storklubben på runt 200 miljoner kronor, enligt AS.

Det är den spanska regeringen som misstänks ha betalat ut statligt stöd till en rad olika klubbar i det spanska ligasystemet.

En av de inblandade klubbarna är storklubben Real Madrid som misstänks ha fått statligt stöd sedan en affär 1998. Då fick klubben köpa mark i området Las Tablas för den, i sammanhanget, billiga penningen 4,8 miljoner kronor.

Värdet: 46 gånger högre

Värdet på marken uppgår dock till en klart högre summa.

Enligt EU, som granskat affären, är värdet på marken drygt 46 gånger högre – 220 miljoner kronor och för det statliga stödet krävs Real Madrid nu betala tillbaka drygt 200 miljoner kronor, enligt spanska AS.

”Real Madrid gynnades av ett mycket fördelaktigt utbyte med Madrid stad för ett markområde. Real Madrid är inte den enda klubben som berörs av EU:s beslut. Det misstänks även ha utgått olagligt stöd till Valencia, Hercules och Elche”, skriver tidningen.

”Barça kan granskas”

Straffen, ska enligt den spanska tidningen, redan vara fattade av EU, men ännu inte lämnats ut till de berörda klubbarna.

”Dessutom överväger EU att granska påstådda skatteprivilegier i Barcelona, Osasuna och Athletic Bilbao, skriver den Madridbaserade tidningen.