Guidetti: Grät tills att de räddade oss

Beskriver skräcken på julafton – och planerna efter karriären

1 av 18 | Foto: Bildbyrån
Guidetti spelar nu i Celta Vigo.
FOTBOLL

Spanjorerna blir mer och mer bekant med John Guidetti.

Nu skriver 23-åringen själv i tidningen Marca om en av sin barndoms skräckupplevelser på en julafton i Kenya.

”Jag minns att min mamma öppnade bildörren och att vattnet började att forsa in. Min syster och jag grät”, skriver Guidetti.

50 talangerna som ska ta över världen

John Guidetti har efter en seg inledning på säsongen äntligen fått chansen från start på riktigt i Celta Vigo de senaste månaderna och hyllats av fansen som ”bäst i laget”.

Nu har spanska Marca imponerats av den svenske anfallaren och låtit 23-åringen själv skriva om sina år i Kenya.

Berättar skräckupplevelse

John Guidetti bodde i Afrika med sin familj under två perioder – den första när han var tre år fram till det att han fyllde sex och den andra när han var mellan tio och tolv år.

I den spanska tidningen delar han bland annat med sig av anekdoter från tiden i Afrika och beskriver en julafton som en av de otäckaste.

”Jag minns en julafton vi tillbringade mitt i djungeln. Jag minns att min mamma öppnade bildörren och att vattnet började att forsa in. Min syster och jag grät eftersom jultomten aldrig skulle kunna hitta oss. Men fyra timmar efter att vi ropat på hjälp kom våra vänner till undsättning och räddade oss. Man är tacksam för de små sakerna och vi upplevde många äventyr, några var dock lite farliga”, skriver Celta Vigo-anfallaren.

”Sett platser som inte är trevliga”

Fattigdom, sjukdom och dödsfall var några av sakerna som en ung Guidetti fick uppleva på nära håll och efter ett besök år 2012 har 23-åringen nu startat en stiftelse för att hjälpa till i landet.

”Folk kan säga att de vet vad fattigdom är, men jag vet att de inte vet det förrän de sett det med egna ögon. Jag rensade ghetton, jag gick upp klockan sex på morgonen för att spela fotboll med dem. Jag har sett platser som människor inte tror finns och det är inte trevligt”, skriver han och fortsätter:

”Min dröm är att arbeta med stiftelsen på heltid när jag lämnar fotbollen. Stiftelsen ska bygga skolor, fotbollsplaner och det är ett projekt som kommer att ta lång tid. Jag kan bara bidra med mina lilla del, men vi kommer se till att varenda euro som spenderas ska göra bra saker. Det ska främja idrott eftersom det är svårt i Afrika att få spela mycket på riktiga fotbollsplaner. Vi planerar att bygga områden så alla kan komma och träna och sedan få mat”, beskriver John Guidetti planerna för sitt ”Guidetti Foundation”.

Guidetti hyllas i Spanien

Och spanska Marca kan inte låta bli att hylla anfallarens initiativ.

”Guidetti är en idrottsman som ser bortom det givna. Han framstår som en normal människa som spelar fotboll med barn på stranden och engagerar sig i olika frågor”, skriver tidningen.

50 talangerna som ska ta över världen