”Messi i möte med storklubbens chef”

Tajmingen perfekt – ger historien oss svaret på följden av mötet?

Foto: AFP Sport
FOTBOLL

Är Leo Messi på väg att lämna FC Barcelona?

Enligt franska RTL har Messis pappa redan träffat PSG:s sportchef Patrick Kluivert för att diskutera en övergång.

Men vad ska vi egentliga göra av de uppgifterna?

Det är oroligt i Barcelona-leden för tillfället sedan först Madrid-baserade Marca påstått att Leo Messi nobbat en kontraktsförlängning med Barça och franska RTL nu presenterar uppgiften att argentinarens pappa inlett förhandlingar med PSG. Enligt RTL ska PSG:s sportchef Patrick Kluivert redan ha träffat Messis pappa Jorge – möten som förväntas intensifieras de kommande veckorna.

”Tvivlar på att han lämnar”

Så, är Leo Messi på väg att lämna Barca? Faktum är att uppgifterna följer ett bekant mönster.

Den 25 januari 2014 basunerade fransk press ut exakt samma uppgifter. Den gången var det tidningen L'Equipe men rubriken densamma: PSG på jakt efter Messi.

– Messi trivs här så jag tvivlar på att han kommer lämna Barcelona. Han är praktiskt taget född här eftersom han kom hit redan som 13-åring och jag har hela tiden hört honom säga att han vill avsluta sin karriär här, sa presidenten Josep Maria Bartomeu då.

Våren dominerades trots det av rykten kring Messi och så sent som på förmiddagen den 19 maj skrev argentinaren själv i sociala medier att han inte var säker på att han skulle bli kvar i Barcelona. Samma eftermiddag kritade Messi sedan på ett nytt fyraårskontrakt.

Det är inte heller bara Messi som följer mönstret.

”Talade i två timmar”

Den 15 april i år skrev franska fotbollssajten Get French Football att Cristiano Ronaldo träffat PSG:s ägare för att diskutera en övergång. Dagar senare skrev Barcelona-baserade El Mundo Deportivo att Ronaldo var överens med PSG. Den 6 november förlängde Ronaldo sitt avtal med Real Madrid.

I somras var det Neymar som var i ropet när brassen träffade PSG-ledningen på Ibiza. Efter mötet flög den franska klubbens president Nasser Al-Khelaif till Sao Paulo med ett kontraktsförslag som presenterades för Neymars pappa.

– Vi talade med Neymar i två timmar på Ibiza och han var intresserad. Nasser förklarade att han skulle slippa sina skatteproblem i PSG och att han till skillnad från i Barcelona skulle vara lagets självklare ledare, har agenten Wagner Ribeiro senare bekräftat.

Den 1 juli presenterade Barcelona sedan kontraktsförlängningen med FC Barcelona.

”Utnyttjade PSG”

Men varför gör stjärnorna så här? Wagner Ribeiro, som fungerade som mellanhand i Neymars förhandlingar med PSG, har en teori.

– När jag talade med PSG snackade Neymars pappa med Barcelona. Han utnyttjade värdet av PSG:s intresse i förlängningen med Barça.

PSG är en av få klubbar som har de finansiella musklerna för att matcha Barcelona och Real Madrid i löner men är samtidigt en relativt ung klubb som inget hellre vill än att lyckas värva en superstjärna som Messi, Ronaldo eller Neymar. De blir därigenom ett enkelt byte när fotbollsstjärnorna behöver ett rejält tilltaget avtalsförslag för att pressa sin nuvarande klubb i kommande löneförhandlingar.

Leo Messis kontrakt går ut 2018. Hans konkurrent om platsen som världens bäst betalde spelare Cristiano Ronaldo höjde nyligen sin lön genom det nya kontraktet med Real Madrid. Leo Messi ska antingen förlänga sitt avtal med FC Barcelona det kommande året eller bestämma sig för att lämna.

Tajmingen med PSG:s intresse ser därför väldigt lämplig ut. Inte minst med tanke på hur historien har sett ut.