Tunga fotbollsnamn slår tillbaka mot Mourinho

Kapas för sina uttalanden efter CL-mötet med Barça

FOTBOLL

BARCELONA. José Mourinho brukar trivas med att slåss mot hela världen.

Det här är veckan när resten av världen slagit tillbaka.

– Mourinho har gått för långt, säger Guus Hiddink.

– Han har gått över gränsen, säger Otmar Hitzfeld.

Efter första Champions League-mötet med Barcelona hemma i Madrid (0–2) dundrade en utvisad José Mourinho mot allt och alla; Barcelona, Uefa, domarna…

Under dagarna som gått sedan dess har flera tunga fotbollsnamn runt om i Europa turats om med att kritisera portugisens utspel.

Ur högen:

Otmar Hitzfeld, numera förbundskapten i Schweiz, skriver i sin krönika i Kicker:

– Real Madrids goda namn skadades av det (defensiva spelet).

– Att misstänkliggöra Barças samarbete med Unicef är inte rätt, han har gått över gränsen.

Kenny Dalglish, Liverpools tränare, skriver i Daily Mail:

– José Mourinho är kanske den mest paranoide av alla, känd för sina utbrott mot domarna. Eller så gör han det för att få en psykologisk fördel, jag vet inte.

– Jag tror inte att fotbollsvärlden i stort kommer att gråta särskilt mycket över att den så kallade Special One förlorade klart mot en tränare, Pep Guardiola, vars klubb mestadels byggs på kvalitet och värdighet.

– Det som var en särskilt stor besvikelse för mig var att en framgångsrik och kompetent tränare som Mourinho ifrågasatte giltigheten i Barcelonas titlar, särskilt när han hävdade att han skulle skämmas om han vunnit Champions League som de gjorde 2009, på grund av de domslut de fick med sig mot Chelsea.

Guus Hiddink, förbundskapten för Turkiet, säger till Sunday Mirror:

– Mourinho har gått för långt. Med alla hans utspel vill han ta bort uppmärksamheten från hur hans lag spelat.

– Innan jag visste ordet av hade han blandat in mig. José jämförde Real Madrid–Barça med Chelsea–Barça 2009, när jag var tränare på Stamford Bridge. Vi missade också finalen, den stora skillnaden är att vi inte gnällde om konspirationer.

– Jag håller inte alls med Mourinho här. Det stämmer att Chelsea missgynnades kraftigt då, särskilt med den hands-straff vi inte fick på stopptid. Det var en klar domarmiss. Ett par dagar senare, när känslorna lagt sig, förstod vi att vi blivit rånade på en Champions League-final. Men aldrig, aldrig, så påstod någon i Chelsea att det fanns en konspiration. Man säger bara inte så.

Morten Olsen, förbundskapten i Danmark, säger till Ritzau:

– Jag är ingen stor beundrare av Mourinho, jag gillar inte hans persona eller hans negativa fotboll.

– Men han har blivit känd genom att vinna mycket och uppträda så här.

Chris Waddle, före detta engelsk landslagsstjärna, skriver i The People:

– Jag hoppas verkligen att vi aldrig nånsin ser honom som tränare i vårt land igen. The Special One? Ni måste skoja. Detta är en tränare som förvandlat en stolt och underbar klubb som Real Madrid till en samling utskrattade clowner. Om jag vore Reals president skulle jag sparka honom ut ur stan.

– Han har gjort sitt lag till ett negativt gäng av fuskande, filmande, klagande, fult spelande robotar. Han är en skam för fotbollen. Jag skulle inte ens låta honom coacha ett korplag en söndagmorgon.

Vinnaren skriver historien, och ingen är bättre på att göra det än José Mourinho.

I en vecka har världen slagit mot honom – i kväll har han chansen att slå tillbaka igen.

ARTIKELN HANDLAR OM