Ny ordförande fängslad i Turkiet

Nytt hårt slag mot den turkiska fotbollen

FOTBOLL

Fenerbahce i går. Trabzonspor i dag.

Kaoset i den turkiska fotbollen växer lavinartat efter att Trabzonspors president Sadri Sener nu på morgonen gripits av polisen.

Foto: AP
Fenerbahce är inblandat i skandalen.

Fenerbahce kunde i våras vinna den turkiska ligan efter en dramatisk avslutning med Trabzonspor.

Den dramatiken är dock ingenting mot vad som skakar landet nu. Förra helgen greps Fenerbahces ordförande Aziz Yildirim tillsammans med 25 andra personer, misstänkta för att ligga bakom en mängd uppgjorda ligamatcher. I går anhölls han, under starka protester från Fenerbahcefansen.

Finns starka bevis

Det är 19 matcher i första- och andradivisionen som åklagarna riktar in sig på, och säger sig ha starka bevis för att de ska ha styrts på ett otillåtet sätt.

I morse fortsatte gripandena, då polisen knackade på hemma hos Trabzonspors president Sadri Sener. Samtidigt greps också Mahmut Ozgener, före detta ordförande för det turkiska förbundet, och förre förbundsdirektören Levent Kizil. Också Ankaragucus målvakt Serdar Kulbilge och klubbdirektören Mumtaz Karakaya fanns bland de gripna.

Fenerbhce kan förlora titeln

Fenerbahce riskerar hårda straff för sin inblandning. Enligt uppgift är klubben inblandade i åtta av de 19 matcher som åklagarna undersöker. Klubbens aktievärde har sjunkit med 75 procent under veckan och de kan förlora både ligatiteln och Champions League-platsen, samt till och med bli tvångsnedflyttade.

Det är dock bråttom för det turkiska förbundet att ta beslut. Senast på fredag måste de anmäla till Uefa vilka turkiska klubbar som i år ska delta i Champions League och Europa League.