”Han var rädd att mista sin dotter”

Enkes änka berättar om sin avlidne mans depression

FOTBOLL

I går kväll kastade sig tyske landslagsmålvakten Robert Enke, 32, framför ett tåg.

I dag berättade änkan Teresa om sin avlidne mans depression och tragiska bortgång.

– Han var rädd för att mista sin dotter, säger Teresa Enke.

Tyska Bundesliga-klubben Hannover 96 kallade på onsdagen till presskonferens efter landslagsmålvakten Robert Enkes tragiska bortgång.

Änkan Teresa Enke berättade att Robert varit rädd för att mista adoptivdottern Leila, åtta månader, om det kom ut att han var psykiskt sjuk. Paret miste för tre år sedan dottern Lara som avled bara två år ung på grund av hjärtproblem.

Bad om ursäkt

– Jag har försökt att vara där för honom för att säga att fotboll inte är allt, att det finns många vackra saker i livet. Vi hade Lara, vi har Leila. Men han var rädd att hans depression skulle komma ut och att han då skulle mista Leila, säger Teresa.

I självmordsbrevet bad Robert om ursäkt för att han fått alla att tro att han var på bättringsvägen.

– Det var nödvändigt för att kunna utföra självmordsplanerna, säger psykologen Valentin Markser som Enke började besöka redan 2003.

– Jag är fortfarande i chock. Han kom till mig 2003 eftersom han led av depression och rädsla för att misslyckas. Trots daglig behandling i flera månader lyckades vi inte förhindra självmordet.

”Har gått igenom mycket”

Teresa Enke:

– När han var akut deprimerad var det en ganska svår tid eftersom han tappade hoppet. Han ville inte att det skulle bli offentligt. Han hade en rädsla att förlora allt. Det var vansinne.

Men fram till sin död var inte den allmänna uppfattningen att Enke var deprimerad.

– Vi har gått igenom så mycket tillsammans. Tiden efter Istanbul och Barcelona var svår. Men när vi hade klarat oss igenom det trodde vi att vi skulle klara allt. Sedan dog Lara. Det svetsade oss samman. Vi trodde att vi skulle klara allt med hjälp av kärlek, men vi lyckades inte, säger Teresa Enke.

ARTIKELN HANDLAR OM