Stöttas – av en hel värld

Mourinho chockad och Tyskland ställer in helgens landskamp

1 av 4 | Foto: Foto: REUTERSSportbladet i går.
Sörjer sin man Teresa Enke berättar om sorgen efter sin avlidne make Robet Enke. ”Han förlorade hoppet” säger hon.
FOTBOLL

Tyskland ställer in landskampen mot Chile och en hel fotbollsvärld är chockad.

– Jag är skakad, säger Jose Mourinho.

Målvakten Robert Enke ansågs vara den målvakt som skulle vakta Tysklands mål under sommarens VM i Sydafrika, men under hösten har han lidit av en tarmsjukdom och därför fanns han inte med i den trupp som skulle spela mot Chile i helgen.

Ställer in

Efter det tragiska självmordet bestämde sig laget för att inte spela matchen och det tyska förbundet har ställt in landskampen.

– Det var helt rätt att ställa in matchen, ingen av oss är i stånd att gå tillbaka till det ursprungliga schemat, säger förbundskapten Joachim Löw och lagkaptenen Michael Ballack som känt Robert Enke sedan han var 13 år tillade:

– Jag kan inte förstå det. Jag saknar ord.

Ska ha minneshögtid

Tyskland har nu bara två matcher kvar innan det är dags att ta ut VM-truppen och truppen kommer att träffas igen på söndag för att förbereda sig inför landskampen mot Elfenbenskusten den 18 november.

Men innan dess ska hela laget vara med på en minneshögtid för Robert Enke i Düsseldorf. Redan i går kväll deltog Michael Ballack, Joachim Löw, teammanager Oliver Bierhoff och förbundets president Theo Zwanziger i en minnesgudstjänst och under kvällen tågade 35 000 människor från Hannovers innerstad till den norra ingången av fotbollsstadion för att hedra minnet av Robert Enke.

”Speciell”

Nyheten om Robert Enkes tragiska bortgång har chockat en hel fotbollsvärld, målvakten spelade bland annat i Benfica under fyra säsonger:

– Jag är chockad, det är svårt att tro att han faktiskt är död. Det är en fruktansvärd förlust för fotbollsvärlden, med tanke på vilken tid vi lever i nu var han en väldigt speciell människa, säger Portugals landslagsspelare Nuno Gomes som spelade tillsammans med Enke i Benfica.

Även världstränaren Jose Mourinho, som tränade Enke i Benfica, var bedrövad efter beskedet.

– Jag är chockad. Jag är skakad av nyheten. Jag minns att han var så harmonisk, så sympatisk och proffsig, säger Mourinho.

ARTIKELN HANDLAR OM