Robert Enkes fru om tragedin: Jag trodde att kärleken skulle klara allt

FOTBOLL

Rädslan att förlora.

Den drev Robert Enke till självmord.

– Vi trodde att kärleken skulle klara allt, säger hans änka Teresa Enke.

– Men trots det så klarar man inte allt.

Foto: Foto: REUTERS
35 000 personer fyllde gatorna i Hannover för att hylla Robert Enke.

Den unga änkan i svart har gråten i halsen när hon pratar om sin man, den tyske landslagsmålvakten Robert Enke. Det har inte gått ett dygn sedan han tog sitt liv på ett järnvägsspår bara fyra kilometer i från sitt hem, ändå sitter hon där och berättar öppet om den svåra sjukdom som hennes man led av och om rädslan som drev honom till döden.

Rädslan att förlora allt.

Akut deprimerad

– Det var enormt svårt när han var akut deprimerad. Det är självklart, han förlorade hoppet och han tappade tron på att det snart skulle bli bättre och det svåra var att hålla det hela hemligt, säger Teresa Enke.

– Hans önskan var att hålla sjukdomen hemlig, han var rädd att det skulle förstöra hans karriär, vårt privatliv. Ja han var rädd att förlora allt. Men det är självklart helt idiotiskt, nu blir det offentligt i alla fall. De har varit ett par i 13 år och gifte sig 2006. Tillsammans upplevde de en svår tid i Barcelona, där han inte klarade av att ta en ordinarie plats och i stället lånades ut till Fenerbahce, där han inte heller lyckades.

Förlorade dottern

Det var då, redan 2003, som han insåg att han var sjuk, han led av prestationsångest och var deprimerad.

– När han var deprimerad var det inte enkelt. Vi kunde hantera det, vi hade klarat av det efter hans svåra tid i Istanbul och Barcelona. Vi kände en stor förhoppning inför framtiden och vi kände att vi kunde klara av det igen. Även Laras död svetsade samman oss och vi trodde att vi kunde klara allt och att det går att lösa med kärlek. Men man klarar inte allt, inte alltid..

Paret Enke förlorade sin hjärtsjuka dotter för tre år sedan och hade nyligen adopterat en liten flicka och det var bland annat rädslan att förlora henne som gjorde han inte ville bli inlagd på sjukhus.

– Jag ville hjälpa honom att komma igenom det och förklarade att det finns hjälp. Det finns sjukhus men han ville inte att någon skulle veta att han var sjuk eftersom han var rädd för att vi skulle förlora Leila om det framkom att han var psykiskt sjuk, säger Teresa Enke.

”Var med överallt”

– Jag har försökt att vara där för honom, ge honom ett perspektiv på saker och ting, ge honom hopp om livet. Jag har försökt att förklara att fotbollen inte är allt, att det finns så många underbara saker i livet och vi fick ha vår Lara hos oss. Att ge honom perspektiv, att det inte finns någonting som är hopplöst utan att det alltid finns en lösning om man håller i hop och det gjorde vi. Jag körde honom till träningen de sista gångerna och jag var med honom överallt.

Men det räckte inte. I onsdags tog den tyske landslagsmålvakten sitt liv. Robert Enke blev 32 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM