”Varför kunde vi inte hjälpa dig?”

Tyska landslaget skriver brev till avlidne målvakten Robert Enke

FOTBOLL

Tyska landslaget har skrivit ett avskedsbrev till målvakten Robert Enke.

I brevet uttrycker spelarna sin sorg:

– Varför kunde vi inte hjälpa dig? Varför ville du inte berätta för oss om dina problem?

I kväll hedrades Enke i samband med Tysklands landskamp mot Elfenbenkusten.

När Tyskland på onsdagskvällen tog emot mot Elfenbenskusten i Düsseldorf blev det första landskampen sedan målvakten Robert Enkes bortgång.

Enke – som för åtta dagar sedan begick självmord – hedrades genom att spelarna bar sorgeband, före matchen visades en hyllningsfilm till tonerna av ”You never walk alone” och Enkes tröja fanns med på avbytarbänken.

I ett brev på tyska fotbollsförbundets hemsida har det tyska landslaget skrivit ett brev tillägnat Robert Enke.

”Du är saknad”

Det står bland annat:

”Kära Robert. Vi har länge suttit tillsammans och tänkt på dig. Vi har varit tysta tillsammans, gråtit tillsammans och sökt svar tillsammans. Men vi hittade bara nya frågor. Plågsamma frågor. Varför kunde vi inte hjälpa dig? Varför ville du inte berätta för oss om dina problem?

/.../

”Du är saknad. På väg till arenan, i omklädningsrummet, i straffområdet. Vi spelar nu för Tyskland och för fansen. Men vi spelar framför allt för dig, en god vän vars död nu fört oss närmare varandra. Vi är ett lag. Och du kommer alltid att vara en del av laget”.

Matchen slutade 2–2. Lukas Podolski rullade in 1–0 på straff, men Elfenbenskusten vände tack vare mål av Emmanuel Eboue och Seydou Doumbia. 2–1-målet kom efter en jättetavla av tyske målvakten Manuel Neuer som sköt Doumbia rakt i magen. Podolski kvitterade sedan på tilläggstid.

ARTIKELN HANDLAR OM