Heynckes klar för Bayern München

Önskevalet skriver på till 2013 – oklart vem som assisterar honom

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Sportbladet har tidigare berättat om Bayern Münchens önskeersättare till avgående tränaren Louis van Gaal.

I dag bekräftade klubben i ett pressmeddelande att Jupp Heynckes skriver på till 2013.

– Vi är väldigt nöjda över att vi enats om ett tvåårskontrakt, säger Karl-Heinz Rummenigge.

Storklubbens nuvarande tränare, Louis van Gaal, fick för ett par veckor sedan veta att han skulle lösas från sitt kontrakt till sommaren.

Jupp Heynckes, 65, har tränat Bayern München två gånger tidigare. Mellan 1987 till oktober 1991 ansvarde 65-åringen för klubben samt under en kort period under våren 2009, när Jürgen Klinsmann sparkades.

Förra måndagen meddelade Jupp Heynckes att han inte tänker förlänga sitt kontrakt med Bayer Leverkusen, som för tillfället ligger tvåa i Bundesliga.

Då drog verkligen spekulationerna i gång, men sedan har det varit tyst ett tag.

Men i dag kan Bayern München presentera sin önsketränare – och kontraktet sträcker sig över två år.

– Jupp Heynckes var vår önskekandidat. Vi är väldigt nöjda över att vi enats om ett tvåårskontrakt. Jag är övertygad om att vi kommer att ha ett framgångsrikt sammarbete med Jupp Heynckes, säger klubbens ordförande Karl–Heinz Rummenigge i pressmeddelandet.

Osäkert vem som assisterar

Under hösten var den 65-årige tränaren osäker på om han skulle förlänga med Bayer Leverkusen, trots den sportsliga succén. Men då handlade det om att han funderade på att dra sig tillbaka.

Nu står det alltså klart att tränarprofilen återvänder till Bayern München. Men vem som gör honom sällskap på tränarbänken är fortfarande osäkert.

I Leverkusen har Jupp Heynckes haft hjälp av 59-årige Peter Hermann, vars kontrakt också löper ut till sommaren.

Men Leverkusens sportchef Rudi Völler jobbar för fullt med att förlänga hans kontrakt.

Ett annat alternativ är Hermann Gerland, som för tillfället tränar Münchens andralag i Bundesliga tre.

– Om Jupp, som tog mig till Bayern 1990, vill att jag ska vara med, kan jag verkligen tänka mig att göra det. Det har dock inte förts några samtal ännu. Jag har alltid förhållit mig lojalt gentemot FC Bayern, eftersom att jag älskar denna förening, men jag tänker inte ha två jobb samtidigt igen, säger Hermann Gerland till tyska Spox.

Han syftar till den korta perioden under våren 2009, då ansvarade han för andralaget samtidigt som han assisterade Jupp Heynckes.

Nu får det bli antingen eller.

Osäkert om Vidal

Klubben vill nu hamna på rätt spår igen, efter en smått turbulent Louis van Gaal-period, även om holländaren vann ligan och kom tvåa i Champions League med laget förra säsongen.

I Bayer Leverkusen förfogar Jupp Heynckes över en teknisk, rörlig och slitstark spelartrupp. Rykten gör gällande att han vill få med sig en av lagets viktigaste spelare – mittfältaren Arturo Vidal.

– Inget anbud har kommit in till oss. Jag är säker på att Arturo spelar för oss även nästa säsong. Vi vill förlänga med honom och med René Adler, säger Rudi Völler till tyska Express.

Klart är i varje fall att Jupp Heynckes lämnar ligatvåan – för att få ordningen på det ostadiga bygget vid namn Bayern München.