Nära konkurs 2005 – nu rekordvinst

Dortmund gör succé på alla plan: ”Det vi upplever just nu är otroligt”

Foto: AP
Dortmund vann dödens grupp i Champions League – och även ekonomiskt går det lysande.
FOTBOLL

Borussia Dortmund ligger tvåa i Bundesliga och vann ”dödens grupp” i Champions League.

Men det är inte bara de sportsliga resultaten som glädjer – i går kunde klubbens ordförande Hans-Joachim Watzke prata om en rekordvinst på årsmötet.

De regerande mästarna bjöd i går in till föreningens årsmöte och omkring 1300 medlemmar dök upp för att antingen lyssna eller göra sina röster hörda.

Borussia Dortmund var nära att gå i konkurs 2005 men i dag mår klubben bättre än någonsin. Två Bundesliga-titlar i rad, en tysk cuptitel och en rekordnotering på 81 inspelade poäng förra säsongen sörjer för eufori bland supportrarna.

Klubbens ordförande, Hans-Joachim Watzke, är också väldigt nöjd med utvecklingen. I går kunde han med glädje presentera siffrorna från räkenskapsåret 2011/2012. Borussia Dortmund gjorde en vinst på 34,28 miljoner euro – ungefär 295 miljoner kronor – vilket är den högsta vinsten som en Bundesliga-klubb någonsin har redovisat.

– Det vi upplever just nu är otroligt. Men vi har ännu den svåraste uppgiften framför oss, vi måste uppnå sportslig och ekonomisk hållbarhet, säger Watzke på årsmötet.

Klubben omsatte 215,2 miljoner euro under räkenskapsåret – ett nytt klubbrekord.

Inga nya skulder

Klubben mår väldigt bra för tillfället och rekord meddelas till höger och vänster – men Hans-Joachim Watzke poängterade återigen att man inte tänker ta sig vatten över huvudet. Den hittills så framgångsrika klubbfilosofin kommer att följas även i fortsättningen.

– På en solid ekonomisk grund vill vi uppnå maximal sportslig framgång, vi ska inte dra på oss nya skulder, säger Watzke.

Borussia Dortmunds största konkurrent Bayern München ligger före de regerande mästarna i Bundesliga. Även ekonomiskt är FC Bayern nummer ett. Klubben presenterade en omsättning på 322,2 miljoner euro på årsmötet för en och en halv vecka sedan. FC Bayerns vinst var dock lägre och landade på 11,1 miljoner euro.

På lördag möts de två jättarna i vad som antagligen är höstens viktigaste match i Bundesliga.