”Vår klubb har varit aktiv i flera år i kampen mot homofobi”

St Pauli hissar stor regnbågsflagga på arenan permanent

1 av 8 | Foto: ST PAULI
FOTBOLL

Hbtq-frågan fortsätter att ligga tyska kult-klubben St Pauli nära hjärtat.

Nu har man hissat en stor regnbågsflagga permanent på hemmaarenan i Hamburg.

– Med den här flaggan får vi ett väl synligt tecken på att de här frågarna är av största vikt för St Pauli och att vi arbetar hårt med dem, säger vice ordförande Gernot Stenger till klubbens hemsida.

St Pauli, till vardags i den tyska andradivisionen, fortsätter att bryta ny mark. För två månader sedan manifesterade supportrarna mot homofobi när arenan badade i ett regnbågsfärgat tifo.

"Homofobiska ramsor och trakasserier mot motståndarfans eller spelare, eller till och med domare, ser ut att vara på väg tillbaka in på fotbollsarenorna. Detta beteende på flera av landets arenor förhindrar människor från att fritt uttrycka, och leva ut, sin sexualitet", skrev supportergruppen bakom initiativet då.

Nu har regnbågsfärgerna blivit en permanent syn på hemmaarenan Millerntor-Stadion. Klubben meddelar att man hissat en stor regnbågsflagga över södra kortsidan på arenan.

"Ett gigantiskt steg"

Flaggan är en stark symbol för den globala hbtq-rörelsen och klubben väljer att ordentligt ta ställning i frågan.

– Vår klubb har varit aktiv i flera år i kampen mot homofobi och diskriminering. Med den här flaggan får vi ett väl synligt tecken på att de här frågorna är av största vikt för St Pauli och att vi arbetar hårt med dem, säger vice ordförande Gernot Stenger till klubbens hemsida.

Dirk Brüllau, medlem av klubbens homosexuella supportergrupp Queerpass Sankt Pauli, stöttar initiativet och säger enligt AFP att det "vore ett gigantiskt steg för fotbollvärlden" om någon av klubbarna i högstaligan, Bundesliga, kunde ta efter.

St Pauli spelade själva i Bundesliga senast säsongen 2010/11 men åkte ur efter en ett år lång sejour.

Ingen herrfotbollsspelare i den tyska högstaligan har ännu kommit ut som homosexuell.