”Tanken slog mig att jag skulle sticka en kniv i bröstet”

Tyske mästaren berättar om barndomen: Sexuella övergrepp, misshandel och förnedring

1 av 3
FOTBOLL

Thorsten Legat var under flera år en profil i Bundesliga – men under ytan bar han på en mörk hemlighet.

I sin självbiografi berättar han hur han som barn utnyttjades sexuellt av sin pappa, och hur det ledde till att han övervägde självmord.

”Tanken slog mig att jag skulle sticka en kniv i bröstet”, skriver Legat, enligt Bild.

Mittfältaren Thorsten Legat, 45, spelade 1986-2001 i Bundesliga, i fem olika klubbar (Bochum, Werder Bremen, Eintracht Frankfurt, Stuttgart och Schalke 04). Främsta framgångarna kom i Werder Bremen där han var med och vann Cupvinnarcupen 1992 och Bundesliga 1993.

2001 avslutade han karriären, på grund av skadebekymmer.

”Vid 33 års ålder tvingades jag lägga av. Fotbollen, som jag älskade mest av allt, fick ett abrupt slut. Det kändes som att jag hade nått slutet”.

Piskades med bamburör

Thorsten Legat tog till flaskan för att dränka sina sorger. Han försakade sin fru och två söner. Alkoholen tog överhanden.

”Jag drack tills jag tappade kontrollen över mig själv”.

Minnen från barndomen gjorde sig otäckt påminda. Sexuella övergrepp, misshandel, förnedring.

I sin självbiografi berättar Legat hur pappan urinerade på honom och piskade honom med bamburör tills de gick av.

Som den yngsta av fyra bröder fick han utstå de värsta övergreppen.

”Pappa förgrep sig på mig när jag sov, jag vaknade förvirrad. Han gned sig mot mig och när han smekte mina ljumskar skrek jag förgäves efter mamma”.

På fotbollsplanen såg Thorsten Legat sin pappa i varje motståndare. Men efter karriären hade han inget sätt att kanalisera sin ilska.

”Trott att jag är en psykopat”

Det var först när hans fru Alexandra ställde ett ultimatum att han skulle förlora sin familj om han inte slutade dricka som Thorsten Legat vaknade upp.

”Det var ett avgörande ögonblick eftersom jag hade funderat på självmord. Jag hade inte varit i livet om det inte vore för min familj”.

Att få skriva ur sig allt otäckt han tvingades utstå som barn har varit en befrielse.

”Folk har trott att jag är en psykopat, men nu förstår de kanske varför jag har uppträtt så aggressivt. Innerst inne är jag en en mjuk person och familjefar. För tillfället är jag världens lyckligaste människa”.