Hotar med domstol efter forskarlarmet

”Är ett allvarligt problem”

Foto: TT
FOTBOLL

Tyska TÜV har förbjudit frisparkssprayen efter larm om att den kan vara giftig och strider mot EU:s regler.

Nu hotar tillverkaren att stämma Bundesliga och de tar fram en annan produkt.

– Då kommer vi gå till domstol, säger producenten Pablo Silva till nyhetsbyrån DPA.

Efter succén i VM har bland annat Champions League, Europa League, Premier League och allsvenskan bestämt sig för att införa frisparkssprayen. Näst på tur stod tyska Bundesliga men de stoppades efter att TÜV, som jobbar med att säkerhetsgodkänna produkter samt fabriker för att skydda människor och miljön från föroreningar och gifter, analyserat sprayens innehåll.

Stoppades efter larmet

TÜV menar att produkten saknar varningssymboler, trots att den är brandfarlig, och innehåller parabener som kan vara hormonstörande för människor. Produkten som just nu används, ”9-15 fair play limit”, bryter därför mot EU-reglerna.

Efter hot om repressalier valde tyska fotbollsförbundet (DFB) att skjuta upp beslutet om sprayen, eventuellt för att hinna ta fram en egen laglig produkt. Det menar nu företaget bakom ”9-15 fair play limit” i sin tur skulle strida mot lagen.

– Det är ett allvarligt problem om de väljer en spray som är producerad i Tyskland. Om DFB börjar använda en spray från en annan producent kommer vi gå till domstol, säger argentinaren Pablo Silva, mannen bakom sprayen, till nyhetsbyrån DPA enligt norska VG.