Laget som sätter skräck i tysk fotboll

Foto: Foto: DPA
De flesta av domarna i ligan vägrar döma FC Osterbien Dornburg.
FOTBOLL

15 av FC Ostelbiens spelare är kända högerextremister.

59 av länets 65 domare vägrar döma lagets matcher och inför den kommande säsongen har flera av motståndarlagen i ligan meddelat att de inte kommer att spela mot Ostelbien efter upprepade hot och slagsmål under matcher.

Nu försöker det lokala förbundet få laget utkastat ur det tyska seriesystemet.

FC Ostelbien Dornburg skapar huvudbry för det tyska fotbollförbundet. Domare förlämpas, motståndare slås ned och åskådare jagas från matcherna. Laget har vid flera tillfällen brutit mot fair play och på grund av våldsamma attacker och hot har distriktets domare satt ner foten. 59 av de totalt 65 domarna vägrar att döma FC Ostelbien.

En av Ostelbien-spelarna inväntar rättegång för att ha misshandlat en motståndare under en match förra säsongen.

Dessutom råder många frågetecken inför den kommande säsongen, då flera andra lag i ligan enligt tyska N24 har meddelat att man inte vill spela sina matcher mot Ostelbien.

”Ökat markant i brutalitet”

Laget spelar i regionen Sachsen-Anhalt och det lokala fotbollförbundet utreder nu huruvida man kan kasta ut laget ur seriesystemet. Ostelbien har nämligen en minst sagt udda trupp.

– Vi kom för flera år sedan fram till att laget innehåller många högerextremister, säger chefen för Tysklands underrättelsetjänst, Joachen Hollman till N24.

Enligt N24 är 15 klubbmedlemmar – och många av de aktiva spelarna – kända hos tysk polis som högerextremister.

– Vi har haft kontinuerlig kontakt med det tyska fotbollförbundet sedan början av 2015 då FC Ostelbiens agerande på planen ökat markant i brutalitet. Både på planen och verbalt mot domare, säger ordföranden i Sachsen-Anhalts fotbollförbund, Lutz Bengsh till N24.

”Långt över gränsen”

Under en inomhusturnering i januari uppges utlandsfödda motståndare ha attackerats under en match, men domaren ska ha valt att inte vidta åtgärder då han fruktat för sin egen hälsa.

– Det här långt över gränsen för vad som går att acceptera, säger underrättelsechef Hollman som tycker att det är korrekt av motståndarlag och domare att vägra delta i matcher mot Ostelbien.

– En uteslutning skulle kunna vara en signal, även på en nationell nivå, att vi inte vill ha sådana här fenomen. Det är rätt åtgärd som nu strävas efter, men det är alldeles för sent, säger parlamentarikern Sebastian Striegel.

FC Ostelbien motsätter sig en eventuell uteslutning ur det tyska seriesystemet.

– En möjlig uteslutning anser vi vara omotiverat och orimligt. I ett sådant fall kommer vi att lämna in den överklagan vi har rätt till, citeras en icke namngiven person inom klubben hos lokaltidningen MDR.

Läs mer: FC Start – laget som trotsade Hitler på fotbollsplanen