”Jag är härdad efter åren i Italien”

Ekdal inför Bundesliga-debuten mot Bayern München i kväll

FOTBOLL

En hel del undrade varför Albin Ekdal, 26, till slut valde just Hamburger SV som ny klubbadress.

Två år i rad har storklubben HSV tvingats kvala för att hänga kvar i Bundesliga.

– Pressen är enorm på spelarna, säger reportern Kai Schiller.

– Jag är härdad efter åren i Italien, säger Ekdal till TT.

Erik Niva: Så slutar Bundesliga

När Cagliari åkte ur Serie A i Italien i våras var det i stort sett givet att lagets bäste spelare och svenska landslagsmittfältaren Albin Ekdal skulle lämna klubben.

Enligt agenten Martin Klette var det till slut 16 klubbar från flera ­europeiska storligor, bland annat franska PSG, som lämnade konkreta erbjudanden till svensken.

Ekdals val blev – Hamburger SV.

I en intervju med TT förklarar landslagsmittfältaren varför:

– Att jag fick komma till en så pass stor klubb, även om det varit sviktande resultat de senaste åren. Det finns enormt mycket fans och laget uppmärksammas i medierna. Och så är Hamburg är spännande stad som ligger närmare Stockholm.

– Så har jag inte haft det tidigare, en extra morot. Det blir en häftig utmaning att komma till ett land där jag inte känner till allting, där man kräver mer av mig på matcher och träningar, säger ­Ekdal till nyhetsbyrån.

”Över tio olika tränare”

För att förstå lite mer kring ­situationen runt HSV:

– Nu är Bruno Labbadia tillbaka som tränare. Sedan han fick sparken 2010 har laget haft över tio ­olika tränare. En säsong hade Hamburg fyra olika tränare. Nu är förhoppningen att Labbadia åtminstone är kvar hela säsongen ..., säger Kai Schiller på Hamburger Abendblatt till Sportbladet.

”Mer ordning och reda”

Albin Ekdal:

– Efter sju år i Italien är jag van vid att tränare kommer och går och en hel del märkliga beslut. Jag tycker ändå att det är mer ordning och ­reda i tyska klubbar. Det är kanske är nyttigt att flera spelare upplevt kaoset med nära till nedflyttning.

Återvändande tränaren Labbadia gjorde för sex år sedan en storvärvning till HSV – Marcus Berg köptes från Groningen för över 100 miljoner kronor.

Den här gången har han varit med och värvat Ekdal för, enligt uppgifter, över 40 miljoner kronor.

– Jag vet inte vad det är med Hamburg och svenska spelare, men hittills har det inte varit ­någon succé vare sig med Martin Dahlin, Niclas Kindvall eller ­Marcus Berg, säger Schiller med ett skratt.

”Stor skillnad mot Serie A”

Och en viss skepsis finns det ­inom mediakåren kring Ekdals förutsättningar.

– Det är en stor skillnad mellan Serie A och Bundesliga i tempot. Jag vet inte om Ekdal är fysiskt redo för det. Tekniskt är han väldigt bra, men han behöver tid. Frågan är om han får det? Hamburg är ­inte känt för sitt stora tålamod, säger Florian Rebien på Hamburger Morgenpost.

Albin Ekdal är medveten om skillnaden.

– Jag tror att det är en vanesak. Det blir fler, och längre, löpningar. Jag behöver ett par veckor och matcher för att förstå hur jag ska använda energin som finns i ligan.

Timo Horn, ordförande för HSV:s samlade supporterklubbar som har 57 000 medlemmar (!) ­anslutna, säger till Sportbladet:

– Vi har saknat en spelare med Ekdals kvaliteter, en riktigt bra passningsspelare, som kan tag

i mittfältet. Han var väldigt bra i träningsmatchen mot Hellas ­Verona, men mindre lyckad, som hela laget, när de åkte ur cupen mot Carl Zeiss Jena, säger Horn och fortsätter:

– Det är oerhört svårt att spå hur säsongen kommer att gå efter de senaste årens turbulens, men vi har gjort intressanta spelarbyten där gammalt bytts mot yngre. Klubben har en stor potential. Spelar laget bra är det lätt för spelarna att bli stora hjältar i Hamburg. Här kan Ekdal ta nästa steg, säger Timo Horn om laget som lockar 53 000 åskådare i snitt till hemmamatcherna på Volksparkstadion (som har plats för 57 000).

”Ekdal en smart kille”

Alla som Sportbladet pratat med vittnar om att Albin Ekdal kommit in i laget på ett bra sätt socialt.

– Ekdal framstår som en smart kille. Han pratar flytande engelska och italienska. Det dröjer säkert inte länge förrän han pratar bra tyska, säger Kai Schiller på Hamburger Abendblatt.

– Jag ska ta privatlektioner i tyska. Det blir toppen efter karriären att kunna både tyska och italienska, säger Ekdal till TT.

Han har redan hittat bra vänner i flera av de andra HSV-nyförvärven.

– Holtby (Lewis, ny från Tottenham) och ledarfiguren Emir Spahic (ny från Bayer Leverkusen) har imponerat på mig under träningarna, som är mycket hårdare och mer matchlika än i Italien. De kan engelska båda två så jag hänger­ mycket med dem. Även med Johan Djourou, som spelade i Arsenal tidigare.

Bundesligapremiären i kväll för Hamburg och ­Albin Ekdal är den tuffast möjliga, borta mot Bayern München.

Och detta alltså efter att man chockförlorat och åkt ur DFB-­Pokal (cupen) mot amatörlaget Carl Zeiss Jena efter förlängning i söndags.

– Det var inte optimalt, men är sådant som händer. Vi har en otroligt viktig match till helgen. Man behöver inte hänga läpp, säger Albin Ekdal.

Supergenomgången: Så är läget i alla tyska lag

FAKTA

Alla svenskar i Bundesliga

Albin Ekdal, 26, mittfältare, Hamburg.

Efter sju säsonger i Italien ville Ekdal testa något nytt. Tar med all sannolikhet en startplats som dynamo på Hamburgs tremannamittfält – men klarar han det avsevärt högre tempot i Bundesliga?

Oscar Wendt, 29, back, Borussia Mönchengladbach.

En av ligans bästa vänsterbackar. Åtnjuter stor respekt i det Borussia Mönchengladbach som kvalificerade sig för Champions League efter en stark fjolårssäsong.

Pierre Bengtsson, 27, back, Mainz.

Snodde omgående åt sig en, i princip, ordinarie backplats i Mainz sedan han anlänt från FC Köpenhamn mitt under förra säsongen. Drar fördel av att kunna spela såväl höger- som vänsterback.

Branimir Hrgota, 22, anfallare, Borussia Mönchengladbach.

Avslutsspecialisten från Jönköping har fått stort förtroende i Europaspelet, men petas ofta i ligan. Dags för 22-årige Hrgota att på riktigt utmana om en startplats?

Miiko Albornoz, 24, back, Hannover.

28 matcher från start förra säsongen och helt ordinarie i Hannover. Albornoz, den förre MFF-backen, belönades med ett par startmatcher för Chile när landet vann Copa América i somras.

Jiloan Hamad, 1899 Hoffenheim. Skadad, troligen borta en stor del av hösten. (TT)