Hamad tillbaka – siktar på EM

Foto: Bildbyrån
Jiloan Hamad har fått en bra start på 2016.
FOTBOLL

Han åkte på en av de värsta fotbollsskadorna – tio månaders rehabilitering väntade.

Men Jiloan Hamad är tillbaka snabbare än väntat.

Han hoppas på att göra toksuccé i Bundesliga och spela till sig en plats i EM-truppen.

– Är jag ordinarie i Bundesliga och spelar match varje vecka ska jag bara in där. Det finns inget annat, säger Hamad.

I slutet av maj 2015 kom den tuffa smällen. Jiloan Hamad, som var utlånad från Hoffenheim till Standard Liege, åkte på en korsbandsskada.

Sedan dess har den före detta MFF-lagkaptenen kämpat för att komma tillbaka. Nu är han skadefri och 2016 har börjat strålande, enligt mittfältaren.

– Jag känner mig verkligen starkt. Ingenting kan knäcka mig nu – vad som än händer. Ingen tränare, ingen spelare eller någon match. Jag är glad, jag är frisk och jag kan träna. Jag känner verkligen glädje, säger Hamad.

”Tillbaka som en ny människa”

Han medger att korsbandsskadan var en tuff smäll eftersom han tyckte att han utvecklats som spelare i Hoffenheim – trots snålt med speltid – och hoppades på att få visa det i Standard Liege.

– Det var så klart jävligt tufft med skadan. Men jag tog mig igenom det på ett bra sätt, jag kom tillbaka efter bara sju månader. Jag skadade bakre korsbandet som egentligen tar längre tid att läka, säger Hamad.

– Man säger att man kommer tillbaka starkare, det är en riktig klyscha. Men när man skadar sig skriver nära och kära till en, många stöttar en hela tiden. Nu när jag gått igenom den här rehabperioden förstår jag vad andra människor menar. När det gäller träningen är det logiskt. Du tränar de muskelgrupperna som du inte har tid att träna under din friska period. Du kollar på laget varje dag, när de tränar eller spelar matcher. Man kommer tillbaka som en ny människa.

Målskytt förra helgen

Jiloan Hamad har inte spelat en tävlingsmatch för Hoffenheim sedan den 2 november 2014, så det har spekulerats i att mittfältaren eventuellt skulle gå på lån i januari.

Men 26-åringen har gjort en stark comeback sedan skadan.

Förra helgen imponerade Hamad stort i träningsmatchen mot Sturm Graz. Han spelade som släpande anfallare och stod för ett av målen i 3–1-vinsten.

Tränaren Huub Stevens, som tog över i slutet av oktober, har tagit ut honom till morgondagens trupp mot topplaget Bayer Leverkusen. Hamad själv hoppas på startplats och siktar på att göra succé i Bundesliga i vår.

– Livet leker för mig här, jag är tillbaka på allvar. Jag siktar mot stjärnorna. Jag ska ta en plats i laget och sedan är landslaget nästa steg. Det är inte alls omöjligt. Är jag ordinarie i Bundesliga och spelar match varje vecka ska jag bara in i EM-truppen. Det finns inget annat, säger Hamad.

”Siktar mot stjärnorna”

Mot Sturm Graz spelade du som nummer tio. Blir det samma roll i morgon?

– Haha. Det vet jag inte. Jag har en bra dialog med tränaren och är med i truppen. Det är det enda jag kan säga.

Hoffenheim ligger sist i Bundesliga efter 17 omgångar.

– Vi behöver poäng och ska slita enormt under de fyra månaderna som är kvar av säsongen, säger Hamad.

Mittfältaren spelade för Malmö FF mellan 2008–2013. Han tog två SM-guld under åren i klubben.