Varnar målsprutan - riskerar förlamning

Medicins expert oroad över Aubameyang firande

FOTBOLL

18 mål på 18 matcher – det har blivit en del volter den här säsongen.

Men Gabon-bossen Pierre-Alain Mounguengui vill att Pierre-Emerick Aubameyang slutar upp med dem.

– I värsta fall landar man så att halskotan skadas och riskerar förlamning, säger Bern Kabelka, medicinsk specialist, till tyska Bild.

Pierre-Emerick Aubameyang toppar skytteligan i tyska Bundesliga. Han har stått för 18 fullträffar på 18 matcher för Borussia Dortmund.

26-åringen gillar att fira sina mål med volter. Men alla gillar inte hans målfirande.

Aubameyang fick nyligen pris som bäste spelare i Afrika och i samband med prisutdelningen blev han tillsagt av Gabons ordförande Pierre-Alain Mounguengui att sluta upp med volter, uppger Bild.

I fjol pratade den tyska tidningen om Aubameyangs volter med gymnasten Fabian Hambüchen. Han hyllade Dortmund-anfallaren.

”Slita sönder hälsenan”

Men nu har tyska Bild pratat med en medicinsk specialist. Då är det inte lika positiva ord.

– Den minst farliga skadan som kan hända är en muskelbristning i låret. Om man inte landar optimalt så riskerar man att slita sönder hälsenan. I värsta fall kan man landa på ett sätt så att halskotan skadas och då riskerar man förlamning, säger professor Bern Kabelka till Bild.

Tysken Miroslav Klose har firat många av sina mål med volter och skadade sig i låret efter ett målfirande 2008. Men för drygt tre år sedan slutade han med volter för att undvika skador.

”Som att jag kan flyga”

Hösten 2014 dog Peter Biaksangzuala efter att ha misslyckats med en volt efter ett mål. Då menade Fifas medicinska kommitté att man borde förbjuda volter.

– Alla sorters volter och bakåtvolter måste stoppas, sa Dr Michel D'Hooghe.

Aubameyang är fullt medveten om att det är farligt med volter. Men han är inte orolig.

– Jag vet att det inte är riskfritt. Därför gör jag det bara om jag känner mig riktigt bra, som att jag kan flyga, säger anfallaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga