Miljonpublik väntar Fredrik Ljungberg

Kan få mästarcoach som tränare

Foto: Elaine Thompson
Ljungberg presenteras som Seattle-spelare.
FOTBOLL

Här får Fredrik Ljungberg en chans att visa upp sig för hela USA.

Seattle Sounders premiärmatch kommer att sändas i nationell tv.

– Det är en möjlighet att visa en nationell publik vad all upphetsning i Seattle handlar om, säger lagets majoritetsägare Joe Roth.

Det är det nya laget Seattle Sounders som inleder ligaspelet i MLS med en match hemma mot New York Redbulls på Qwest Field den 19 mars nästa år. Det blir den första av 30 matcher under grundsäsongen som slutar den 25 oktober. Om det sedan blir fler matcher för Fredrik Ljungbergs nya lag beror på om laget tar sig till slutspel eller inte. Förväntningarna i Seattle på Sounders tycks vara stora. Klubben har sålt 18 000 säsongskort redan.

Stor publik väntar

Att laget nu får öppna ligaspelet kan också få stor betydelse eftersom det alltså innebär en direktsänd match som kan ses över hela USA. Det betyder att en miljonpublik kan komma att få se Ljungberg och hans lagkamrater.

– Att väljas till första matchen i MLS-säsongen 2009 är en möjlighet att visa en nationell publik vad all upphetsning i Seattle handlar om. Våra supportrar kommer att höras och tillsammans med våra spelare kommer de att bära grönt, säger Joe Roth till Seattle Times.

Innan den matchen ska dock Seattle Sounders hitta sin nya coach och mycket talar nu för att det blir tysken Siegfried "Sigi" Schmid, årets tränare i MLS 2008.

Historisk coach

Den 55-årige coachen, som förra säsongen förde Columbus Crew till MLS-mästerskapet efter att under tre år ha byggt upp laget, står utan kontrakt och intresse rapporteras finnas både från Sounders och Schmid att skriva kontrakt. Han var uppe i Seattle i fredags och träffade då bland andra just Fredrik Ljungberg i samband med att lagets tröjor presenterades. Schmid coachade Los Angeles Galaxy i MLS 1999 till 2004 och de tre senaste säsongerna ledde han Columbus Crew. Dessförinnan har han bland annat varit förbundskapten för USA U20-landslag. Han är också den blott andre tränaren i ligans historia som vunnit över 100 ligamatcher.

Freddie tränar i Sverige

Fredrik Ljungberg å sin sida funderar just nu på vilken klubb han ska träna med till dess att försäsongen kommer igång på allvar med Seattle Sounders i januari. Han kommer inom kort att komma till Sverige för att påbörja sin fotbollsträning.

– Just nu vet jag inte vilka jag kommer att köra med. Jag har fått några erbjudanden. Vi får se vad som händer, sa Ljungberg till Sportbladet tidigare i veckan.