”Jag har försakat förhållanden...”

Fredrik Ljungberg om livet efter fotbollen och varför han inte gift sig

FOTBOLL

Fredrik Ljungberg, 32, är en av de största svenska idrottsmännen – och en av de hemligaste. Men i en stor

intervju berättar han nu öppet om livet efter karriären, och sina problem med flickvänner:

– Det kanske har varit ett misstag av mig att jag har försakat förhållanden hit och dit.

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
Hemlig Fredrik Ljungberg, 32, har alltid hållit sitt privatliv för sig själv och han har sällan velat visa upp sig med sina flickvänner på stan. Nu berättar han varför.

Ljungberg laddar nu upp inför ännu en säsong med Seattle Sounders. Efter den framgångsrika debutsäsongen har Ljungberg rest både till Hawaii och London innan han åkte till Sverige där han nu firar jul med sin familj i fjällen.

Ny familjemedlem

När tidningen Café träffade honom hemma i Seattle för intervjun berättade han mer än gärna om sin nyaste familjemedlem, hunden Amadeus. Till en början vågade han inte låta Amadeus gå ut ensam på grund av ett örnpar som häckar på hans strandtomt:

– Örnarna har en vingbredd på 2,4 meter. Jag kunde inte släppa ut honom, örnarna kunde ta honom. Då var han fortfarande en liten valp, nu är han större. Nu vågar de sig inte på honom.

Stor varningssignal

Om andra familjemedlemmar, framförallt flickvänner, pratar Ljungberg inte så gärna. Överhuvudtaget har han alltid sett till att hålla privatlivet så hemligt som möjligt. När han har promenerat med flickvänner på stan har han gärna gått fem meter bakom eller framför, allt för att gäcka paparazzifotograferna.

– Vissa flickvänner har blivit förbannade för att de inte har fått vara med på en paparazzibild. För mig har det varit en stor varningssignal. Det är väl mycket bättre att du slipper vara med i tidningarna och får leva ditt privatliv, säger han till Café.

80 procent skiljer sig

Känner du någonsin att du har varit tvungen att offra möjligheten att bilda familj för fotbollens skull?

– Alltså, det här är något jag aldrig har pratat om tidigare. En fotbollsspelare sa till mig när jag var 25 någonting i England att 80 procent av engelska fotbollsspelare skiljer sig efter karriären. Det skrämde mig ganska mycket.

– Det finns olika anledningar till varför folk gifter sig med dig när du är känd. Jag har väntat med flit mycket därför. Det kanske har varit ett misstag av mig att jag har försakat förhållanden hit och dit.

Under åren i landslaget beskrevs ofta förhållandet mellan Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic som minst sagt frostigt. Det ryktades om att Ljungberg ville visa sin makt under EM förra året genom att alltid komma ut sist till planen så att lagkamraterna fick vänta.

– Det var aldrig någon maktkamp. Jag har hört det där om träningarna i efterhand. Den grejen är så patetisk att jag garvar åt det, säger Ljungberg som är väldigt långt ifrån en comeback i landslaget:

”Påfrestande för kroppen”

– Jag har varit ordinarie i klubb- och landslag sedan jag var 19 år. Det är en lång tid i fotboll om du aldrig sitter på bänken. Det är påfrestande för kroppen.

Ljungberg har kontrakt med Seattle en säsong till. Sedan är det oklart vad som händer. Men han har planerat vad han ska göra när karriären till slut är över:

– Jag vill åtminstone ta en sex månader lång ekonomiutbildning så att jag förstår plus och minus. Jag vill kanske starta ett företag, och då vill jag ha kontroll på allt så att jag vet om någon lurar mig.

ARTIKELN HANDLAR OM