”Samtalar med två klubbar om Ljungberg”

Kan ha spelat sin sista match för Seattle

Foto: Pontus Höök
FOTBOLL

SKUMMESLÖVS STRAND. Fredrik Ljungberg kommer allt närmare en flytt från Seattle Sounders.

Sportbladet kan avslöja att Ljungberg bytt agent och att hans nye rådgivare just nu för samtal med två klubbar.

– Det är en klubb i Europa och en i USA, säger Phil Smith vars bolag jobbar mycket med Premier League.

Fredrik Ljungberg ser ut att ha spelat sin sista match för Seattle Sounders i den amerikanska ligan.

Sportbladet kan näm­ligen avslöja att den svenske stjärnan bytt agent och agentbolag alldeles nyligen.

Han har lämnat svensken Claes Elefalk efter tre års samarbete och jobbar numera med engelsmannen Phil Smith, som jobbat tätt med Ljungbergs förra klubb Arsenal i många år och vars bolag är en stor aktör på Premier League-marknaden.

Flera alternativ

– Jag är Fredriks agent sedan en månad, säger Smith till Sportbladet.

Ljungbergs kontrakt med Sounders går ut vid årets slut.

Enligt Smith håller man alla dörrar öppna.

– Det kan bli att han spelar säsongen ut i Sounders, eller att han byter till en annan amerikansk klubb, eller att han flyttar tillbaka till Europa och spelar där.

Men det mesta tyder på att den 33-årige svensken, som haft en tung säsong efter det lyckade debut­året i fjol, ändå kommer att lämna Sounders i sommar.

Tidigare i veckan sa nämligen tränaren Sigi Schmid till Seattle Times att Fredrik Ljungberg kan ha spelat sin sista match för klubben:

– Han utforskar i alla fall sina alternativ. Vi får se hur det utvecklar sig de närmaste dagarna.

Kör rehabträning

Phil Smith bekräftar nu för Sportbladet att han diskuterar med två andra klubbar å Fredrik Ljungbergs vägnar.

– Jag pratar med en klubb i Europa och en i USA. Men det är på ett tidigt stadium ännu, säger han utan att gå in på detaljer.

Men att en spelare byter agent brukar betyda att han vill att något ska hända, att han vill iväg?

– Kanske det. Vi får se hur det blir. Transferfönstret är ju öppet en månad till, säger Phil Smith.

Ljungberg har i flera intervjuer med Sportbladet det senaste året öppnat för en comeback i Europa.

Han är kvar i Seattle men går skadad och kör rehabträning.

– Han kommer att träna på egen hand. Jag tror att han kommer att vara öppen för andra förslag, sa tränaren Sigi Schmid häromdagen.

FAKTA

LÄMNADE LANDSLAGET 2008

Sommaren 2008: Sveriges uttåg ur EM i Österrike/Schweiz markerade också Fredrik Ljungbergs uttåg ur det svenska landslaget.

Senare samma sommar stod det även klart att Ljungberg hade gjort sitt inom den europeiska toppfotbollen då han inte dök upp när West Ham drog igång sin försäsongsträning i juli.

Oktober 2008: Den 28 oktober 2008 presenterade den färska MLS-klubben Seattle Sounders Fredrik Ljungberg som sitt nyförvärv och ”designated player” (den spelare som står utanför lagets lönetak) för säsongen 2009. Svensken skrev på ett kontrakt över två säsonger med Sounders.

Juli 2009: Efter en inspirerande första tid i den amerikanska ligan tas Ljungberg ut till MLS första All-Star-match. Laguttagningarna baseras på röster från spelare, tränare, journalister och fans.

September 2009: Seattle vinner den amerikanska cupen och Ljungberg sin första titel i sin nya klubb efter att D.C. United slagits tillbaka i finalen.

November 2009: MLS-slutspelet blir inte en lika angenäm upplevelse för Ljungbergs Sounders. Laget får ge upp drömmarna om titeln redan i den västra konferensens kvarts­final mot Houston Dynamo.

Januari 2010: Fredrik Ljungberg ryktas vara på väg tillbaka till Europa. Med David Beckhams utlåning till Milan föregående vår färskt i minnet ryktas det om att Ljungbergs förra klubb Arsenal ska försöka få hem svensken igen. Men Ljungberg fortsätter i Seattle.

Juli 2010: Fredrik Ljungberg har inte spelat en match sedan den 4 juli och dras med skadeproblem. Hans kontrakt med Sounders går ut i höst och nu ryktas det åter­igen om att han är på väg bort. Två klubbar, en amerikansk och en europeisk, sägs vara intresserade av svenskens signatur.

Sammanställning: Oskar Magnusson

FAKTA/PHIL SMITH, SPELARAGENT

Jobbar för First Artist Corporation sedan 1992. Numera sitter han med i företagets styrelse under titeln ”Chief Operating Officer”.

First Artist Corporation är en agentbyrå som jobbar med idrottare, framförallt fotbollsspelare, som kommer från hela världen. De har kontor i bland annat Storbritannien, Italien, Danmark, Portugal och USA. Smith hjälpte Arsenal att värva ryssen Andrei Arsjavin 2009.

En övergång som blev väldigt komplicerad. Inte förrän timmen innan transferfönstret stängde accepterade Arsjavins dåvarande klubb Zenit St. Petersburg Arsenals bud, som hamnade på 16,95 miljoner pund (omkring 190 miljoner kronor).