”Vi ska värva en mittfältare”

Hasse Backe om livet i New York, Henry och framtida stjärnor

FOTBOLL

HARRISON. Han har redan tagit Red Bulls från botten till toppen av MLS.

Nu står Hasse Backe inför en ännu större utmaning: att tillsammans med superstjärnan Thierry Henry utmana de klassiska New York-klubbarna omvärldsstadens uppmärksamhet.

– Ser du till publiksiffrorna så är MLS faktiskt större än både basketen och hockeyn, säger Backe till Sportbladet.

Att döma av storleken på pressuppbådet som står och trängs i korridorerna har det knappast spelat soccer – som amerikanerna kallar det – på Red Bull Arena.

Uppmärksamheten som New York Red Bulls får av media den här torsdagskvällen liknar den som brukar vara reserverad åt lag som Yankees, Giants, Knicks och Rangers. Men så är det heller ingen vanlig kväll i Harrison, New Jersey.

Henry har visat upp sig

Fransmannen Thierry Henry har för första gången visat upp sig inför sin hemmapublik och superstjärnans debut innebär ett nytt kapitel i klubbens historia.

– Han kommer hit i riktigt bra form, även om han fått lite speltid tidigare. Man såg det under matchen, det är ju nästan omöjligt att ta bollen ifrån honom. Det är en väldigt intelligent fotbollsspelare som hittar de lediga ytorna. Och det går fortfarande väldigt fort, säger Red Bulls tränare Hasse Backe.

58-åringen tog över Red Bulls i januari tidigare i år och även om Backes entré inte fick samma mediala genomslag som Henrys, så var den minst lika viktig för klubben och dess framtid.

Förra säsongen slutade Red Bulls sist i Eastern Conference, med bara 21 poäng på 30 matcher. Under Backes ledning jagar laget plötsligt en slutspelsplats. Red Bulls är tvåa i sin division och skuggar ettan Columbus.

’Vi siktar inte på titeln i år”

Men trots att laget nu förstärkt med Henry, så tonar Backe ned förväntningarna.

– Vi siktar inte på titeln i år. Vi har en långsiktig planering. Förra årets trupp var enormt svag och nu har vi lite tid på oss att bygga någonting här. Får vi vara friska ska vi kunna vara med och slåss om en slutspelsplats. Vi siktar in oss på att kunna vara med och slåss om titeln nästa säsong.

Det snackas också om att ni är ute efter att värva en stjärna till?

– Vi är ute och försöker hitta en tredje spelare. Det stämmer. Vi ska försöka göra det innan transferfönstret stänger den 15 augusti. Det kommer bli en mittfältare och vi har två, tre namn som vi jobbar med, säger Backe som inte vill kommentera ryktena som placerar Fredrik Ljungberg i klubben.

Vilka förväntningar hade du på klubben och ligan innan du kom hit?

– Jag visste att det var en klubb som ville satsa och som hade resurser. Jag hade ju sett ganska mycket av MLS sedan tiden med Mexikos landslag. Det finns olika ligor där mexikanska lag möter MLS-lag och därför visste jag ganska mycket om MLS.

– Sedan spelar det egentligen ingen roll hur mycket resurser du har.

Här styrs ju ligan av ett ”salary cap” (lönetak), så det är lite annorlunda.

Hur skiljer sig klubben från de europeiska storklubbarna som du varit i?

– Det är alltid svårt att jämföra klubbar på det sättet. Och det är nog fel att göra det. Premier League är så klart i en klass för sig. Men organisationsmässigt så håller den här klubben definitivt samma nivå som Panathinaikos.

Nu möter ni Manchester City i en träningsmatch på söndag. Vad har du för känslor gentemot City idag?

– Det är lite speciellt. Vi var ändå där i ett år och det är sex, sju spelare kvar sedan den tiden. Det ska bli kul att hälsa på dom.

Jag antar att det hade varit kul att vara kvar, med tanke på de ekonomiska resurser som klubben har nu?

– Självklart hade det varit kul att vara kvar. De nya ägarna tog över bara två månader efter vi hade lämnat, så det var en liten marginal. Det hade varit något speciellt att jobba med de förutsättningarna. Men jag trivs utmärkt med New York.

Och fotbollsintresset i New York och USA verkar ha fått ett lyft efter VM?

– Dom säger att fotbollen brukar få ett lyft direkt efter VM. Det är mellan turneringarna som är den svåra perioden. Men visst har fotbollen ändå fått ett visst fotfäste. Jag tror inte att man kan konkurrera med baseboll eller amerikansk fotboll. Men ser du till publiksiffrorna så är MLS faktiskt större än både basketen och hockeyn.

– I städer som Seattle och Toronto är intresset väldigt stort. Där är det alltid slutsålt. Och tydligen är det en tioårig väntetid till säsongsbiljetterna i Seattle.

Hur är intresset i New York?

– Intresset har varit väldigt stort. Vi fick en bra start, jämfört med förra året och vi är med och slåss om en slutspelsplats. Det har naturligtvis hjälpt till. Vi hoppas kunna snitta runt 17 000. Sedan hjälper det också att vi har en väldigt högklassig arena.

Hur trivs du vid sidan om fotbollen?

– Väldigt bra. Jag bor i Hoboken, på samma sida som arenan. Det är en utmärkt plats att bo på.

– Sedan har det varit väldigt mycket med fotbollen. Det tar så mycket tid att man inte hunnit utforska New York så mycket, säger Hasse Backe.

FAKTA

KLUBBAR SOM TRÄNARE

Tyresö FF

Bro IK

Djurgårdens IF

Molde FK

Hammarby IF

Östers IF

AIK

Stabæk

AaB

SV Salzburg

FC Köpenhamn

Panathinaikos

Manchester City

(assisterande)

Mexikos herrlandslag

i fotboll (assisterande)

Notts County

New York Red Bulls