”Freddie” till chicago i natt

Ljungberg lämnar Seattle men blir kvar i USA: ”Mycket glad”

1 av 4
Seattle och Chicagos hemsidor i natt.Bortbytt Fredrik Ljungberg och Thierry Henrykommer inte återförenas – ”Freddie” lämnar Seattle för Chicago.
FOTBOLL

Det pratades om NY Red Bulls, klubbar i Premier League eller en återkomst till allsvenskan.

Men sent i natt blev det klart att Fredrik Ljungberg fortsätter karriären i Chicago Fire – mittenlag i MLS.

– Det har varit många spekulationer, men nu är det över, säger han.

Den fjärde juli spelade Fredrik Ljungberg sin sista match för Seattle Sounders. Efter det har han varit skadad, bytt agent, och inte tränat med resten av laget. Sportchefen Adrian Hanuer visade ingen vilja till att förlänga svenskens kontrakt.

– Vi jobbar inte aktivt med det. Jag skulle säga att hans status är något försvagad jämfört med i fjol.

En fantastisk spelare

Sent i natt blev det klart att ”Freddie” tradas till Chicago Fire. Det är första gången i ligans korta historia som en så kallad “designated player” byts bort, och Chicago har stora förväntningar på svensken.

– Freddie är en fantastisk spelare, i absolut världsklass. Vi är så glada att ha honom här i Chicago, säger klubbens tekniske direktör Frank Klopas.

Det spekulerades tidigare att Ljungberg i stället skulle återförenas med Thierry Henry, sin gamle lagkompis från Arsenal. Men i stället kan de mötas

redan nästa helg, då Henrys klubb NY Red Bulls möter Chicago Fire.

”Funderat länge”

Också engelska och svenska klubbar sades vara intresserade, men i slutändan var det bara Chicago Fire som visade ett konkret intresse för svensken.

– Jag har funderat länge över nästa steg i min karriär, och jag är mycket glad att jag nu kommer att vara en del av Chicago Fire, säger Ljungberg till klubbens hemsida.

”En central spelare”

Frank Klopas ser dock inte Ljungberg som någon naturlig yttermittfältare.

– Jag vet att han ofta i Arsenal spelade ute på kanten, men jag ser honom som en central spelare. Mer som en spelfördelare. Han är en spelare som alltid vill ha bollen, och jag tror att han skulle passa mycket bättre i mitten än på kanten. Åtminstone i Chicago.

Ljungberg kan göra debut redan i morgon då Chicago möter LA Galax i Los Angeles. Han får då bland annat spela tillsammans med förre amerikanske landslagsmannen Brian McBride och mexikanske landslagsmannen Nery Castillo.

FAKTA

Turerna kring Fredrik Ljungberg

Oktober 2008: Ljungberg skriver på för Seattle Sounders, och blir en av ligans allra största stjärnor.

December 2008: Klubbens läkarteam hittar anledningen till Ljungbergs alla lårskador. En höftoperation görs, och Ljungberg blir snabbt skadefri.

Juli 2009: Ljungberg är kapten i ligans all star-lag.

Oktober 2009: Väljs till ligans bäste spelare i oktober, efter att han fört Seattle till playoff redan under den första säsongen.

November 2009: Blir uttagen i ligans all star-elva efter säsongen. Januari 2010: Anländer en vecka för sent till försäsongslägret, och skyller på osäkerheten kring en eventuell lockoutsäsong. Får hård kritik av klubbens lagkapten Kasey Keller.

Maj 2010: Kritiken mot svensken blir allt starkare. Efter att ha skällt ut domaren under en match mot San José får Ljungberg hård kritik av tränaren Sigi Schmidt på presskonferensen. Juli 2010: Svensken spelar sin sista match för Seattle, i en förlust mot NY Red Bulls. Senare går klubben ut och berättar att Ljungberg kommer att träna på egen hand i fortsättningen, medan jakten på en ny klubb fortsätter.

30 juli 2010: Fredrik Ljungberg skriver på för Chicago Fire.

Henrik Lundgren