Välkommen till Chi-town Freddie

Chicago är en verklig juvel

FOTBOLL

NEW YORK. Grattis, Fredrik Ljungberg.

Du får flytta till en av USA:s allra mest underbara städer.

Och exakt hur enormt kul det är att vara sportstjärna i Chicago när det går bra kan du ju alltid fråga nyblivne Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson.

Foto: Foto: AP... och Lake Michigans strand och dess promenadstråk...Bjurman rekommenderar de saftiga biffarna på Tavern on Rush...
Ny hemmastad The Loop, Chicagos centrum, blir ny hemmastad för Fredrik Ljungberg efter flytten från Seattle.

My kind of town, sjöng Frank Sinatra om Chicago.

Jag kan bara instämma.

Fredrik Ljungbergs nya hemstad är en av den här kontinentens verkliga juveler – och en av de mest underskattade platserna i hela USA.

Många européer tycks bara se metropolen vid Michigan-sjöns sydvästra strand som ett ställe där man byter flyg för att komma till mer givna turiststäder som New York, Miami, Los Angeles och San Francisco, men Chicago är en minst lika förträfflig slutdestination.

Stan har, till exempel, en skyline bara New York City kan mäta sig med; ja från vissa vinklar bland de vackra kanalerna inne i the loop – själva centrum – är raderna av skrapor faktiskt ännu tuffare och ännu mer förföriska än på Manhattan.

Vidare har den – till skillnad från så många andra städer ute i landet – just ett riktigt centrum. Människor bor i stan och människor rör sig på stan och att bara vara ute och hänga i kvarteren runt den del av huvudleden Michigan Avenue som kallas Magnificent Mile till exempel en vårsöndag är en ren lisa för själen.

’En av de mest genuina sportstäderna’

Till det snask Chicago-bor kan njuta av hör också Lake Michigan-strand och dess promenadstråk, ett par suveräna parker, lysande shopping och ett formidabelt nattliv. Jag misstänker att ”Freddie” inte direkt kommer att vantrivas på restaurangerna, barerna och klubbarna runt Rush Street. Får jag personligen rekommendera något säger jag de saftiga biffarna på Tavern on Rush, i hjärtat av det bubblande distriktet.

Sedan är Chicago en av de mest genuina sportstäderna i union också. Att de har lag i alla de stora ligorna – ja, till och med två i Major League Baseball – är definitivt ingen tillfällighet. Bara i Boston hittar man samma nästan maniska intresse för, och sprakande passion för, sport och dess historia och myter.

Karneval utbröt efter Stanley Cup

Hur mycket folk bryr sig om sina lag kan Niklas Hjalmarsson, svensken i Chicago Blackhawks, berätta. Hockey är, som överallt i USA, bara fjärdesport. Det är, i fallande skala, baseboll, amerikansk fotboll och basket som gäller i Chi-town. Men när ”Hammer” och hans lagkamrater spelade de där fenomenala finalerna mot Philadelphia i våras fullkomligen vibrerade stan av hockeyfeber – och när de till slut vann utbröt karneval; miljontals fyllde The Loop under den hysteriska segerparaden.

Fotbollslaget Fire lär inte orsaka samma känslosvall, hur stora framgångar de än når, men ändå – ”Freddie” kommer att få känna en helt annan puls kring sitt jobb än i det tillbakalutade Seattle.