Chippen: Så är mitt nya LA-liv

Chippen om livet i LA, Champions League-spel i tre världsdelar och lagkompisen Beckhams tatuering

FOTBOLL

Christian Wilhelmsson är tillbaka i landslaget – som ”amerikan” och Champions League-spelare i sin tredje världsdel.

– Det är en annan värld.

Här berättar Chippen om livet i LA, inkilningen i Galaxy, sömnpillertricket från Robbie Keane och Champions League-match i Puerto Rico.

Polarna Olof Mellberg och ­Daniel Majstorovic är inte med längre.

Men Christian Wilhelmsson är tillbaka i landslaget för första gången sedan EM.

Efter alla år i europeiska klubbar och senast fyra säsonger på ara­biska halvön flyger 32-åringen numera in till landslagssamlingarna från USA.

Vid förra landslagssamlingen ­berättade truppens andra MLS-spelare, Adam Johansson, om hur han tvingades knapra sömnpiller i början på samlingen på grund av jetlaggen.

Chippen upplever inte samma problem, men så har han också följt klubbkamraten Robbie Keanes, lagkapten för kommande VM-kvalmotståndaren Irland, råd.

– Han berättade att han brukar ta sömnpiller redan när han sätter sig på planet fast han flyger på dagen. Jag körde samma upplägg och det fungerade väldigt bra, säger Chippen.

”Otroligt fint”

Familjen – frun Oksana och dottern Naomi, 16 månader – bor ­precis vid Stilla havet i Manhattan Beach, en liten stad just söder om LA där några av USA:s största idrottsstjärnor också bor.

Onekligen en kontrast till Riyadh i Saudiarabien.

– Fotbollslivet är sig ganska likt, man har sina rutiner och sitt sätt att leva som fotbolls­spelare. Men vid sidan av är det ett helt annat liv, en helt annan värld, säger Chippen.

– Det är fantastiska möjligheter. Det finns mycket att göra, otroligt fina områden, bra väder...

Kan du hålla fokus på fotbollen då?

– När man tittar ut från balkongen ibland och tänker att man ska ta en dag på stranden så kommer man på att det är träning hela eftermiddagen i stället (skratt).

LA måste också vara roligare än Riyadh för familjen?

– Ja, det är de värda efter att följt mig världen runt och bott i Saudi där det är lite mer instängt.

Blir Naomi barnskådespelerska nu? Har du satt henne i någon ­teaterskola?

– Jag funderar på att ta ett möte med Gunilla Persson (Svenska ­Hollywoodfruar) och se om hon kan visa mig vägen, haha.

Kände du någon oro att intekomma med i landslaget på grund av flytten?

– Ja, det är klart. Det fanns lite tankar på det. Men ligan håller bra klass och gör man det bra ska man ha en ”fair” chans.

Kan bli unik i fotbollsvärlden

Chippen kan vara på väg att bli unik i fotbollsvärlden. Inte för att han spelat i tio olika ligor, nej frågan är om det finns någon som spelat Champions League i tre olika världsdelar som globetrottern från Listerlandet: europeiska (med ­Anderlecht), asiatiska (med ­Al-Hilal) och nu den nord-/centralamerikanska.

Han har visserligen inte varit på plan ännu i Champions League för Galaxy ännu men reste med till bortamatchen mot Puerto Rico ­Islanders häromveckan.

– Vi är redan klara för slutspelet och ställde upp med ett reservbetonat lag. Jag var med på resan om det skulle behövas ett inhopp. Det var som att vara i Västindien, värsta hotellet, vi bodde på stranden... Men de hade ett bra lag faktiskt och spelade bra fotboll. Det var en spännande upplevelse.

– Nu har jag spelat Champions League i Iran, Uzbekistan, Puerto Rico...

Och Galaxys nästa CL-match spelas i El Salvador...

Det har varit en del snack om att Chippen skulle ha en likadan ­tatutering på ryggen som nye lagkamraten David Beckham.

– Men det är inte samma! Han har en ängel av något slag. Jag har ju ­Jesus.

Har han reagerat på din tatuering?

– Nej, han har inte sagt nåt.

Förresten – kör man med inkilningar i en klubb som Galaxy?

– Jag tog tag i min inkilning. Så jag slapp utsättas för något hån som de andra spelarna hade styrt upp. Jag gjorde ett trolleritrick på en middag. Det uppskattades, säger Chippen och skrattar – som vanligt.

CHiPPENs klubbar i Karriären

Mjällby 1997–2000   54 matcher/16 mål

Tonåringen ”Chippen” slog igenom i moderklubben Mjällby i division 1 södra. Med sin energiska spelstil blev han snabbt en publikfavorit.

Stabaek 2000–2003 84 matcher/25 mål

Utan att ha spelat i allsvenskan drog yttermittfältaren till Norge där succén fortsatte – ”Chippen” ansågs vara en av ligans bästa spelare.

Anderlecht 2003–2006 90 matcher/13 mål

Även här gick det bra. Wilhelmsson blev en nyckelspelare, vann belgiska ligan två gånger och etablerade sig i det svenska landslaget.

Nantes 2006 13 matcher/0 mål

Här fick ”Chippen” knappt någon speltid. Dessutom stängdes han av från landslagsspel efter ”krogkvällen” med Zlatan och Mellberg.

Roma 2007 19 matcher/1 mål

Wilhelmsson lånades ut till Roma där han fick gott om förtroende under en halv säsong. Men Roma ville ändå inte köpa loss honom.

Bolton 2007 8 matcher/0 mål

Nästa anhalt på lån. I England vantrivdes ”Chippen” – han fick sällan spela och kände sig dåligt behandlad av lagkompisarna.

Deportivo La Coruna 2008 15 matcher/1 mål

Efter en lyckad start slutade även den här lånesejouren illa: klubbledning tyckte att svensken var för gammal för att köpas loss.

Al-Hilal 2008–12 61 matcher/19 mål

Den saudiska storklubben betalade 115 miljoner för svensken, som snabbt blev lagets stjärna. Årslönen var också fin, 40 miljoner netto.

Al-Ahly 2011 12 matcher/0 mål

Under en period i fjol lånades ”Chippen” ut till Al-Ahly i Qatar. Något större avtryck under den här tiden satte han däremot inte.

Los Angeles Galaxy 2012 3 matcher/1 mål

Svensken har skrivit på ett sexmånaderskontrakt med option för tre år.

CHiPPEN i CL VÄRLDEN RUNT

1 Uefa Champions League (Europa)

2 Anderlecht, Belgien: Tre säsonger 2003–06.

3 AFC Champions League (Asien). Al-Hilal, Saudiarabien: Tre säsonger 2009–11.

4 Concacaf Cham- pions League (Nord-/Centralamerika). LA Galaxy, USA: En säsong 2012–13.