Drömaffären stoppad – inte ”attraktiv” nog

Mellberg hindrades av ligaledningen

Foto: ANDREAS BARDELL
FOTBOLL

Olof Mellberg ville till Toronto och Toronto ville ha Olof Mellberg.

Då klev ligaledningen in och stoppade affären.

35-åringen, med meriter från världens bästa ligor, ansågs inte tillräckligt kommersiellt attraktiv, skriver Toronto Star.

Toronto FC hade stora defensiva problem i MLS och scoutade sommarens EM-turnering efter en lösning. Managern Paul Mariner hittade den när han besökte matchen Sverige-England den 7 juni.

– Jag ville värva Olof Mellberg, säger Mariner enligt Toronto Star.

Problemet: Svensk och mittback

Sveriges mittbacksrese imponerade och klubbledningen slog till när veteranens kontrakt med grekiska Olympiakos löpt ut. Enligt tidningen var parterna överens om ett tvåårskontrakt värt motsvarande 20 miljoner kronor. Mellberg var till och med på plats i Toronto och fick en matchtröja med sitt namn på av klubben. Men sedan föll allt.

Toronto ansökte om att få skriva upp Mellberg som en så kallad ”designated player” som därmed står utanför lönetaket på 19 miljoner kronor. Ligan MLS betalar i vanliga fall alla spelarnas löner men med designated players tar ligan hand om de första 2,3 miljoner samtidigt som klubben får lösa resten.

Trots att Toronto inte har någon spelare utanför lönetaket ansåg MLS att Mellbergs tio miljoner om året i lön var en för stor utgift för ligan och Toronto.

– När ligan behandlar värvningar av ”designated players” vill de säkerställa den långsiktiga hälsan för både laget och ligan, säger en talesman för ligan.

Enligt Toronto Star handlar ligans beslut troligen om att Mellberg, som svensk och mittback, inte är tillräckligt attraktiv kommersiellt för de fans de vill locka till MLS. Toronto FC uppges samtidigt vara rasande över beslutet som kostat dem vad som skulle ha varit en av ligans mest meriterade försvarsspelare.

Rasande över beslutet

Ligachefen Don Garber konfronterades med uppgifterna i samband med All Star-matchen den 25 juli men dementerade då att ligan stoppade affären.

– Låt oss glömma Mellberg. Ligan förstörde inte det. Toronto tog beslutet att affären inte var rätt för dem, sade Garber.

Det dementerar en källa för Toronto Star kraftfullt.

– En ren lögn. Inte en 99-procentig lögn. Det är hundra procent lögn, säger källan.

Efter att Toronto meddelat Mellberg att de inte kunde genomföra affären valde mittbacken att skriva på för spanska Villarreal.