"Chippen" mot sjätte ligatiteln

Hyllas av tränaren: ”Visat sig vara en stor tillgång”

Foto: Andreas Bardell & AFP/GETTY IMAGES
FOTBOLL

Fotbollskarriären har varit brokig och klubbvalen udda. Men Christian "Chippen" Wilhelmsson har vunnit fem ligatitlar.

Den sjätte kan komma om Los Angeles slår Houston i helgens MLS-final.

– Sånt man drömmer om, säger "Chippen".

Wilhelmsson är belgisk ligamästare två gånger med Anderlecht (2003–2004, 2005–2006), var med och hjälpte Roma till "lo scudetto" i Italien 2007 och tog två titlar med al-Hilal i Saudiarabien.

Den svenske 32-åringen är taggad för att ta en sjätte titel med sitt Galaxy i lördagens MLS-final mot Houston Dynamo på Home Depot Center i Los Angeles-förorten Carson.

– Det känns väldigt spännande och det är väldigt skoj att vi lyckades ta oss till finalen. Oj, det är otroligt roligt, säger han till TT inför finalen.

Utsåld arena

Om Galaxy försvarar titeln från i fjol, då man besegrade Houston med 1–0, blir "Chippen" förste svensk att bli mästare i MLS-fotbollen.

– Det är ju sådant man drömmer om att få uppleva, säger han.

Matchen, som är utsåld, (drygt 32 000 åskådare), är också David Beckhams avsked till den amerikanska soccer-publiken.

– Det kommer förstås att bli väldigt speciellt. Både innan och efter matchen kommer det att vara lite fokus på honom, men det är ju som det brukar vara. Men visst, publiken kommer nog att vara högljudd och det blir säkert en känslomässig match för honom, säger Chippen.

"Stor tillgång"

Tränaren Bruce Arena hade höga förväntningar på Wilhelmsson när han kom till Los Angeles i juni.

Har han infriat dina förväntningar?

– Vi visste att Christian var användbar på vilken kant som helst och det har han bevisat. Jag anser att Christian har blivit bättre med tiden. Han var varit en stor tillgång för vårt lag. Han har vant sig vid MLS och spelet i ligan på kort tid, och det ska verkligen bli intressant att se vad han kan göra i finalen, säger Arena.

Svensken spelade åtta matcher för Galaxy i grundserien. Han startade i sex, gjort ett mål och en assist på 473 minuter. I slutspelet har han spelat 170 minuter i tre matcher och noterat en målgivande passning.

– Jag hade önskat att jag hade kunnat spela lite bättre och att jag hade hittat min roll lite bättre, men det är ändå på god väg, tycker Chippen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM