”Chippen” historisk mästare med Galaxy

Första svensk att vinna MLS

1 av 21
Christian Wilhelmsson får njuta av segerns sötma ur MLS-bucklan. Foto: Scanpix
FOTBOLL

– Att vinna MLS är så klart väldigt stort. Det är absolut en av de finaste titlarna jag vunnit.

Christian "Chippen" Wilhelmsson, 32, var som ett barn på julafton efter Los Angeles Galaxys 3-1 seger mot Houston Dynamo på Home Depot Center i Carson.

"Chippen" har nu fem internationella ligatitlar och inte helt överraskande håller han den senaste som den skönaste. Han jublade, hoppade i takt med och sjöng tillsammans med lagkompisarna medan konfetti målade planen vit. Och han njöt förstås när han som första svensk fick lyfta The Phillip F. Anschutz Trophy ovanför huvudet.

– Man känner att man varit med och bidragit. Och det i ett lag som har stjärnor som David Beckham, Robbie Keane och Landon Donovan. Oj, det här har varit en upplevelse som man aldrig glömmer, säger "Chippen".

Wilhelmsson var med från start och spelade 74 minuter.

– Vi visste att Houston är starkt offensivt och att dom har ett starkt mittfält, men det har ju vi också.

TT: Har tiden i Galaxy motsvarat dina förväntningar?

– Inte mina personliga förväntningar. Jag hade önskat att jag hade kunnat spela lite bättre och att jag hittat min roll lite bättre, men det är ändå på god väg och har fungerat bättre hela tiden. Jag har fått spela, så det är jag mer än nöjd med och att vi vann i dag är förstås bäst av allt.

Ökad dimension"

Los Angeles Times fotbollsexpert Kevin Baxter anser att Wilhelmsson "gett Galaxy en ökad dimension på mittfältet tack vare att hans snabbhet och erfarenhet tillåtit laget att bredda anfallen med Christian som ytter. Det gjorde att killar som David Beckham, Juninho och Marcelo Sarvas fick extra utrymme på mitten."

Christian Wilhemsson har ett sex månaders kontrakt med option för tre år.

TT: Är du intresserad av andra ligor eller vill du fortsätta i Galaxy?

– Jag och min agent för lite diskussioner just nu. Sen får vi se vad som händer. Jag kan inte säga mer än så.

Ligan håller god klass

TT: Tror du att det kommer fler svenskar till MLS?

– Jo, det gör det säkert. Fotbollen växer ju här och det blir allt mer populärt att komma hit. Ligan håller trots allt en god klass och dessutom är USA ett intressant land att bo i, så jag tror verkligen att fler svenskar söker sig till MLS.

MLS-basen Don Garber sade i en intervju till TT att "det skulle vara enormt om Zlatan Ibrahimovic valde att spela i USA efter sina framgångar i Europa".

TT: Vad tror du?

– Zlatan platsar i vilken liga som helst!

TT: Vem får Guldbollen?

– För mig är det ingen som helst tvekan; det blir Lionel Messi. Även om han är en god vän och jag tycker att Zlatan borde fått chansen, så blir det fel när Messi är så bra som han är. Han har presterat på den nivån så pass länge. Messi är något alldeles extra.

FAKTA

Los Angeles–Houston 3–1 (0–1)

0–1 Calen Carr (44), 1–1 Omar Gonzalez (60), 2–1 Landon Donovan (65 str), 3–1 Robbie Keane (90 str).

Christian Wilhelmsson blev utbytt i den 74:e minuten för Los Angeles.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM