Fansen får betalt för att inte svära

”Nu kan vi köpa batterier till megafonen...”

Foto: AP
New York Red Bulls vill att fansens svordomar under matcher ska upphöra - nu betalar de för att få bukt på problemet.
FOTBOLL

Här är New York Red Bulls knep för att få bukt på de svordomar som hörs från läktarhåll.

Klubben betalar helt enkelt sina supportar.

Belöningen: 3 400 kronor per "svordomsfri" match.

För två år sedan bötfälldes Djurgården av Disciplinnämnden sedan lagets supportrar sjungit "kränkande ramsor riktade mot domaren". Det var första gången i historien som en svensk klubb tvingades betala för fansens rop.

Regeln ströks några månader senare.

Nu har svordomar på läktaren blivit föremål för debatt i amerikanska fotbollsligan MLS.

500 dollar – per match

Flera lags supportrar har gjort till tradition att sjunga "Du är ett r**hål" när motståndarmålvakten ska skjuta utsparkar.

Nu jobbar New York Red Bulls febrilt med att få till stånd en förändring. Lösningen är en något okonventionell sådan, enligt Sports Illustrated som skriver att:

”Klubben har meddelat sina tre största supportergrupperingar – the Empire Supporters Club, the Garden State Ultras och the Viking Army – att 500 dollar kommer att betalas ut för varje match då ramsan inte förekommer."

”Pengarna kommer att betalas ut 2 000 dollar åt gången, vilket betyder att fyra matcher i rad måste vara fria från svordomar innan supportrarna belönas."

”Behöver pengarna”

Supportergrupperingen the Empire Supporters Club har nu gått ut med ett meddelande till sina medlemmar där man uppmanar dem till att sluta upp med ramsan:

”Vi är i behov av de här pengarna. De kan användas till allt möjligt, bland annat till att köpa batterier till megafonen eller till att finansiera bussresor för bortamatcher."