”Ingen förtjänar att åka ut så här”

16.00: Ödeslottning i Afrikanska mästerskapen

1 av 2
FOTBOLL

Antingen Mali eller Guinea kommer att avancera.

Vilket lag det blir avgörs genom lottning i dag.

– Ingen av oss förtjänar att åka ut så här, säger Guineas förbundskapten Michel Dussuyer enligt Daily Monitor.

Gruppspelen i de afrikanska mästerskapen avslutades på ett nervkittlande sätt – men också med knorren som förutspåddes.

Elfenbenskusten höll undan mot Kamerun och avancerade efter 1-0, medan Mali och Guinea spelade 1-1. Det innebär att spänningen stiger snarare än avtar.

I eftermiddag äger nämligen en lottning rum för att avgöra vilket av de två sistnämnda landslagen som går vidare till kvartsfinal.

Något liknande har inte skett i turneringens historia sedan 1988, då Algeriet avancerade på bekostnad av Elfenbenskusten.

”Kommer att vara nervösa”

Malis förbundskapten Henryk Kasperczak gillar inte systemet.

– Visst, man måste respektera reglerna eftersom vi inte har något annat val. Men i slutändan måste vi hitta ett mer sportsligt och rättvist sätt att avgöra det här. Nu kommer både vi och Guinea att vara nervösa, säger han till Daily Monitor.

Mali kunde ha vunnit matchen i går om bara Seydou Keita varit tillräckligt kylig från elva meter, men lagkaptenen brände straffen.

”Förlorade inte en match”

Därmed slutade lagen helt jämna – med identisk målskillnad, gjorda mål och poängskörd.

Michel Dussuyer, förbundskapten i Guinea, medger hur tufft det skulle vara att åka ut genom lottning.

– Jag hade blivit besviken och det tror jag att vilket lag som helst hade blivit. Mali förlorade inte en enda match och spelade bra i hela gruppspelet. Ingen av oss förtjänar att åka ut så här, säger Dussuyer.

Lottningen sker klockan 16.00.

FAKTA

Då hände det också...

1968

Semifinal, EM:

Italien - Sovjetunionen: 0-0

Kommentar: Straffar fanns inte, så när förlängningen var lika mållös som den ordinarie matchtiden singlades slant. Italien vann och tog sig till final mot Jugoslavien. Även den slutade 0-0 och ledde till en omspelsmatch som Italien tog hem med 2-0.

1988

Gruppspel, Afrikanska mästerskapen:

Elfenbenskusten och Algeriet.

Kommentar: Ivorianerna spelade oavgjort i tre matcher. Algerierna vann en, förlorade en och kryssade en. Båda stod på tre poäng, hade gjort två mål och släppt in två. Det lottades. Algeriet drog det längsta strået. Elfenbenskusten åkte ut. 27 år senare fick de trösta sig med att de undvek en liknande sits.

1990

Gruppspel, VM:

Irland och Nederländerna.

Kommentar: Efter tre gruppspelsmatcher var England klara för åttondelsfinal – men Irland och Nederländerna hade kryssat (1-1), kryssat (0-0) och kryssat (1-1). Bådas målskillnad stod dessutom på 2-2. Lottningen ägde rum. Irland drog vinstlotten och avancerade till åttondelsfinal där man slog ut Rumänien. Som en av de fyra bästa treorna gick även Nederländerna vidare från gruppen, men slogs ut mot Västtyskland.

2013

Gruppspel, EM:

Danmark och Ryssland.

Kommentar: I dam-EM i Sverige skulle de två bästa grupptreorna avancera till kvartsfinal. Island gick vidare efter att ha tagit fyra poäng i gruppspelet. Den andra platsen stod mellan Danmark och Ryssland, som båda hade tagit två poäng. I turneringens regler stod det att vid samma poäng är det lottning och inte målskillnad som avgör. Danskorna drog den vinnande lotten och lyckades sedan nästan att avancera till finalen. I kvartsfinalen spelade de 1-1 mot Frankrike och vann sedan straffläggningen. I semifinalen ställdes de sedan mot Norge. Efter ännu en 1-1 match förlorade de efter straffar.

Sammanställning: Nemrud Kurt

■ ■ ■

Kvartsfinalerna i Afrikanska mästerskapen:

Kongo - DR Kongo

Tunisien - Ekvatorialguinea

Ghana - Tvåan i grupp D

Ettan i grupp D - Algeriet