Vidare till kvartsfinal - lottdragning avgjorde

Guinea vidare i Afrikanska Mästerskapen

1 av 2
FOTBOLL

Efter tre matcher stod Mali och Guinea på samma antal poäng och samma målskillnad. Lottdragning fick avgöra det hela och Guinea drog det längsta strået - därmed är de vidare till kvartsfinal i Afrikanska Mästerskapen.

Inför gårdagens avslutning i grupp D i Afrikanska Mästerskapen stod det klart att det kunde bli dramatiskt. Vid 1-1 i någon eller bägge av matcherna skulle lottdragning avgöra vem eller vilka som tog sig vidare.

1-1 i alla matcher

Medan Elfenbenskusten lyckades besegra Kamerun med 1-0 och därmed ta sig vidare av egen kraft så spelade Guinea och Mali 1-1.

Efter 1-1 i alla tre matcher så stod bägge lagen på tre poäng och 3-3 i målskillnad. Därmed fick en lottdragning under torsdagen avgöra vilket av lagen som skulle ta sig vidare till kvartsfinal.

Enligt The Guardian ska lottningen ha gått till på så vis att representanter från vardera nation fick dra en varsin boll. På den ena ska det ha stått 2 och på den andra 3. Representanten som drog bollen med nummer 2 i ska ha fått kvartsfinalplatsen.

Två raka brons - åkte ut i gruppen

Guinea drog nummer 2 och vann därmed lottdragningen. De ställs nu mot Ghana i kvartsfinal.

Mali, som tagit brons i de två senaste mästerskapen, åker därmed ut i gruppspelet. Troligtvis extra tungt då de i de två första matcherna släppte in kvitteringsmålet i 84:e respektive 86:e minuten.

FAKTA

Så spelas kvartsfinalerna

31/1, 17.00, Kongo-Brazzaville - Kongo-Kinshasa.

31/1, 20.30, Tunisien - Ekvatorial Guinea.

1/2, 17.00, Ghana - Guinea

1/2, 20.30, Elfenbenskusten - Algeriet

Då hände det också...

1968

Semifinal, EM:

Italien - Sovjetunionen: 0-0

Kommentar: Straffar fanns inte, så när förlängningen var lika mållös som den ordinarie matchtiden singlades slant. Italien vann och tog sig till final mot Jugoslavien. Även den slutade 0-0 och ledde till en omspelsmatch som Italien tog hem med 2-0.

1988

Gruppspel, Afrikanska mästerskapen:

Elfenbenskusten och Algeriet.

Kommentar: Ivorianerna spelade oavgjort i tre matcher. Algerierna vann en, förlorade en och kryssade en. Båda stod på tre poäng, hade gjort två mål och släppt in två. Det lottades. Algeriet drog det längsta strået. Elfenbenskusten åkte ut. 27 år senare fick de trösta sig med att de undvek en liknande sits.

1990

Gruppspel, VM:

Irland och Nederländerna.

Kommentar: Efter tre gruppspelsmatcher var England klara för åttondelsfinal – men Irland och Nederländerna hade kryssat (1-1), kryssat (0-0) och kryssat (1-1). Bådas målskillnad stod dessutom på 2-2. Lottningen ägde rum. Irland drog vinstlotten och avancerade till åttondelsfinal där man slog ut Rumänien. Som en av de fyra bästa treorna gick även Nederländerna vidare från gruppen, men slogs ut mot Västtyskland.

2013

Gruppspel, EM:

Danmark och Ryssland.

Kommentar: I dam-EM i Sverige skulle de två bästa grupptreorna avancera till kvartsfinal. Island gick vidare efter att ha tagit fyra poäng i gruppspelet. Den andra platsen stod mellan Danmark och Ryssland, som båda hade tagit två poäng. I turneringens regler stod det att vid samma poäng är det lottning och inte målskillnad som avgör. Danskorna drog den vinnande lotten och lyckades sedan nästan att avancera till finalen. I kvartsfinalen spelade de 1-1 mot Frankrike och vann sedan straffläggningen. I semifinalen ställdes de sedan mot Norge. Efter ännu en 1-1 match förlorade de efter straffar.

Sammanställning: Nemrud Kurt