”Straffa filmarna”

Lagerbäck tll attack mot fuskarna inom fotbollen

Foto: Montage
FOTBOLL

ESTORIL. Sveriges lagkapten Henrik Larsson tycker att alla medel är tillåtna för att vinna matcher.

Förbundskapten Lars Lagerbäck håller inte med.

Han vill att filmare ska straffas – i efterhand.

– Man ska kunna stänga av spelare som filmar i efterhand. Bort med allt sådan tycker jag, dundrar Lagerbäck.

Sedan landslaget samlades i Portugal inför den viktiga VM-kvalmatchen på lördag har Cristiano Ronaldo varit ett hett samtalsämne.

Så sent som i går förklarade lagkaptenen Henrik Larsson att Sverige inte ska ”sky några medel” för att vinna matcher och han påpekade samtidigt:

– Det är inte fult att lägga sig ner ibland, det kan vara nyttigt också.

Det håller inte förbundskapten Lagerbäck med om.

– Självklart inte!

Lagerbäck vill till och med gå så långt att filmare ska stängas av och straffas i efterhand – med hjälp av videogranskningar.

– Jag tycker att man ska kunna stänga av spelare i efterhand om det rör sig om en tydlig filmning som domaren inte upptäcker, med hjälp av videobevis.

– Det hade varit bra med efterhandsbestraffningar. Det skulle jag supporta direkt. Bort med allt sådant!

Lagerbäck tycker Henrik Larsson gör rätt när han säger att han ska ta ett snack med den belgiske domaren inför matchen – och göra honom uppmärksam på att Cristiano Ronaldo faller väldigt enkelt.

– Han kommer ofta med hög fart och det händer att han ibland faller väldigt lätt. Det tycker jag inte är fel att påpeka.

Lasse, hur påverkas din syn på Ronaldo som spelare eftersom han faller så lätt?

– Det är ju en ingrediens i spelet och jag tycker inte sämre om hans kvalitéer som fotbollsspelare för det. Det finns även svenska spelare som väljer att stå upp eller inte. Det är sådant som förekommer.

Är det bara filmningar som ska bestraffas?

– Även våldsamma saker som om man medvetet skadar en spelare, då ska man kunna bestraffa i efterhand. Det här är någonting som brukar diskuteras inför stora mästerskap.

– Men det vore löjligt om Sverige ensamma gick i bräschen, att vi skulle spela efter andra normer och värderingar än vad andra gör. . att vi skulle sepla efter andra normer och värderingar än vad andra gör. Nu är det så här.

Lagerbäck får medhåll av bland andra Anders Svensson.

– Jag tycker inte att det hör till fotbollen och jag tycker att man ska straffa i efterhand med avstängningar och böter.

Då borde Ronaldo ha straffats några gånger?

– Ja, det borde han...