”Kan bli en ny Martin Dahlin”

Kåmark spår Gerndt en ljus framtid: ”Intressant”

FOTBOLL

KAPSTADEN. Alexander Gerndt, 24, kan bli nästa stora anfallsstjärna i landslaget.

Det tror Pontus Kåmark som jämför honom med en gammal lagkamrat från bronslaget 1994.

– Gerndt kan bli en ny Martin Dahlin och en viktig kugge i landslaget på sikt, säger Kåmark.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
redo ”Det kommer krävas otroligt mycket jobb att nå dit men jag är beredd att lägga ner det jobbet”, säger Gerndt om att bli jämförd med Dahlin.

När Sverige möter Botswana i Kapstaden i eftermiddag riktar många blickarna mot den allsvenska skyttekungen Alexander Gerndt. Helsingborgsanfallaren, som gjorde 20 mål i fjol, gjorde A-landslagsdebut mot Tyskland i november. Trots att han bara har spelat två minuter i Blågult spår den tidigare 94-hjälten och numera TV4-experten Pontus Kåmark, 41, en ljus framtid för 24-åringen.

Viktigaste anfallaren

Han går faktiskt så långt att han nämner honom som en av Sveriges viktigaste anfallare – på sikt.

– Gerndt är superintressant. Jag tror att han kan bli riktigt, riktigt bra och han har egenskaperna som krävs för att nå riktigt långt Han har snabbheten, ett bra skott, är säker i avsluten och har helt rätt mentalitet, säger Kåmark och jämför honom med Martin Dahlin.

Kåmark spelade med Dahlin i U21-landslaget i slutet av 80-talet och senare i A-landslaget under 90-talet med VM 1994 som absoluta höjdpunkt.

– Han påminner om, och kan bli en ny Martin Dahlin. Han var ingen tekniker utan mer stark i kroppen och snabb på att ta avslut och jag tycker Gerndt är lite så också. Jag gillar honom, han försöker ofta ta sig förbi sin gubbe och komma på avslut.

”Är beredd”

Hur bra kan han bli?

– Han kan bli en kugge i landslaget på sikt och bästa forwarden i Sverige bakom Zlatan. Han kan gå längre än Johan Elmander. Gerndt har ett helt annat tillslag och ett annat avslut och det kommer krävas när han kommer ut i Europa.

När Gerndt får höra talas om liknelsen flinar han lite innan han blir allvarlig.

– Jag får väl googla Dahlin då ... Nej, jag minns en del, han var en stor spelare och det är kul att bli jämförd med honom. Det kommer att krävas otroligt mycket jobb att nå dit men jag är beredd att lägga ner det jobbet.

ARTIKELN HANDLAR OM