Flygande tefat ska kyla Qatar-VM

Så ska publiken svalkas

FOTBOLL

Det kan bli väldigt varmt på läktarna under Qatar-VM.

Men nu har forskare på Qatars universitet kommit på en lösning:

Gigantiska flygande tefat.

2022 ska Qatar arrangera fotbolls-VM. En fara många har inför mästerskapet är att det ska vara väldigt varmt, mellan 40 och 50 grader.

Hur det ska motverkas har det snackats mycket om. Idéerna har handlat om allt från nedkylda arenor till att mästerskapet ska spelas på vintern istället.

Kan sänka temperaturen 5,5 grader

Nu har forskare på Qatars universitet kommit på en ny lösning.  De har meddelat att de planer på att utvecklat enorma radiostyrda "moln". Dessa ska vara gjorda av högteknologiskt material som sedan ska placeras mellan den strålande solen och de nybyggda arenorna.

Doktor Saud Ghani, chef på den mekaniska och industriella ingenjörsgruppen på Qatars universitet säger till CNN att dessa moln skulle kunna sänka temperaturen på planen med upp till 5,5 grader.

Projektet har redan passerat den inledande ingenjörsfasen och Ghanis grupp planerar nu att göra en 4x3 meter stor prototyp till årsslutet då de ska testa konceptet.

Kostar 3 miljoner

Förutom att att molnet kommer att sänka temperaturen tror Ghani även att det skulle vara nyttigt inom säkerheten och kommunikationen. Radio- och kamerasändningar från det skulle kunna fungera som ett öga i luften för de säkerhetsansvariga.

Hur högt priset skulle kunna bli? Inte så farligt som man skulle kunna tro. Saud Ghani tror att varje moln skulle kunna kosta runt 500 000 dollar, motsvarande drygt 3 miljoner kronor, skriver CNN.