”Krävde adelskap för att rösta på England”

Tidigare förbundshöjdare om spelet kring fotbolls-VM 2018

Foto: scanpix
Lord Triesman och David Beckham ses här på en bild från 2009 då de arbetade för att få VM 2018 till England.
FOTBOLL

Ett adelskap och tv-rättigheter till en landskamp.

Det var några av önskemålen hos medlemmar i Fifas kommitté i utbyte mot en röst på England som värd för fotbolls-VM 2018.

Totalt är det fyra styrelsemedlemmar som ska ha tagit emot mutor.

– Berätta vad du kan göra för mig när vi ses, ska den brasilianske medlemmen Ricardo Teixeira i Fifas kommitté ha sagt till den förre ordföranden för det engelska fotbollsförbundet, Lord Triesman.

Det kom fram efter att Triesman lyft på locket kring den omdiskuterade processen vid utnämningen av värden till VM 2018.

Och i dag pekade han ut fyra Fifa-medlemmar som ska ha mottagit mutor, i olika former.

Det mest häpnadsväckande påstådda önskemålet var kanske gällande Paraguays Nicolas Leoz, som sägs ha krävt ett adelskap i utbyte mot att rösta på England.

”Det var inte rätt”

Thailands Worawi Makudi anklagas för att ha varit ute efter tv-rättigheterna till en vänskapsmatch mellan England och hans landslag.

En annan ska ha begärt 25 miljoner kronor för att kunna bygga ett utbildningscenter i Trinidad, och ytterligare fem miljoner för att köpa Haitis tv-rättigheter för VM.

– Det här var några av de saker som togs upp till mig personligen, ibland i närvaro med andra, säger Triesman enligt AP.

När Triesman fick frågan varför han inte rapporterat om mutmisstankarna tidigare, svarade han att han var rädd att riskera Englands chanser.

– I efterhand var inte det rätt, och det accepterar jag.

Blatter: ”Jag är chockad”

För Fifa-presidenten Sepp Blatter, som så sent som i går sjösatte en ny antikorruptionsenhet, kommer nyheten som ett hårt slag.

– Jag är chockad... men man måste se bevisen först, säger han.

– Det här är ny information. Ge oss tid att smälta det här och starta en utredning med bevis på vad som har sagts. Vi måste ha bevisen först och kommer att agera omgående mot de som har brutit mot de etiska reglerna.

Ryssland och Qatar, som också dragits in i mutanklagelserna, vann till slut omröstningarna för VM 2018 respektive 2022.

Den brittiske parlamentsledamoten Damian Collins hävdar att Fifa-delegaterna Issa Hayatou från Kamerun och Jacques Anouma från Elfenbenskusten tog emot 1,5 miljoner dollar för att rösta på Qatar.

Tidningen Sunday Times ska presentera bevis på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM