”Det var en obeskrivlig känsla att vara tillbaka”

Göran Göransson tillbaka på Råsunda – talar ut om livshotande hjärnblödningen

1 av 3 | Foto: Canal Plus
Göransson var tillbaka på Råsunda i går.
FOTBOLL

För ett halvår sedan hölls han nedsövd i fyra veckor efter hjärnblödningen som plötsligt hade slagit till.

I går satt Göran Göransson på Råsundas läktare för att se favoritlaget AIK för första gången sedan den där dagen i november.

– Det var en obeskrivlig känsla att vara tillbaka, säger landslagsledaren till Sportbladet.

Göran Göranssons kollegor förstod att det något inte stod rätt till. Orden från föredragshållaren kom ut långsammare än de borde och pauserna stämde inte riktigt. När han minuterna senare föll ihop på ett toalettgolv var de beredda.

– Jag har bara fått det berättat det för mig, men när jag pratade tänkte de ”vad är det här för något?”. Det var verkligen en blixt från klar himmel, berättar 54-åringen.

Den medvetslöse Göran fördes från konferensen på Lidingö till Karolinska Sjukhuset i Solna i ambulans. Tillståndet var allvarligt.

Blågult var skakat

När landslagets tre dagar senare, tisdagen den 16 november, träffade media inför träningslandskampen mot Tyskland på Ullevi var stämningen dämpad.

– Vi har inte mått bra sedan i lördags, sa förbundskaptenen Erik Hamrén som själv hade varit på plats när kollegan kollapsade.

– Jag tror att Göran är en stark människa som klarar att ta sig igenom det här. Vi hoppas alla på det bästa, sa Zlatan Ibrahimovic.

Efter fyra veckor vaknade Göran Göransson upp. Själv minns han inte särskilt mycket från det heller – det dröjde ytterligare två månader innan minnena börjar bli riktigt starka igen – men glädjen bland hans anhöriga var förstås stor.

Den fjärde januari bedömdes han tillräckligt bra för att flyttas till Danderyds sjukhus och en avdelning för hjärnskador. Men än var Göran långt ifrån återställd.

– Under januari och februari hade jag ingen koll, det var en rejäl smäll jag fått. Jag var inte vid mina sinnes fulla bruk då.

Först från mitten av februari tilläts han att ta emot besök.

– Men till en början har det var restriktivt. En hjärnblödning är en hjärnblödning, för mycket nytt folk kan ställa till det mer än det gör nytta. Det är framförallt en kompis som har kommit hela tiden.

Vad har du gjort på sjukhuset?

– På slutet har jag tränat både huvud och kropp. Jag är ganska vältränad, jag tror att det har hjälpt mig. Jag är väldigt stel, men jag har testat att träna en del. Det gör att man komma tillbaka snabbare tror jag.

Hur mår du nu?

– Det har varit en tuff tid, det får jag erkänna, men nu vill jag komma ut och berätta att faran är över. De senaste veckorna har jag haft permis ibland.

Vill tillbaka till fotbollen

Tänker du något på jobb?

– Ja, oh, ja. Jag vill kliva in och jobba på samma sätt som jag gjort den senaste tiden, med distrikt och landslag. Men det få ta sin tid. Det får bli efter sommaren, tror jag.

Hur kändes det för dig att komma till Råsunda igen?

– Det var en obeskrivlig känsla, även matchen inte var så kul om man håller på AIK (skratt). Jag har ju varit där så många gånger, jag känner igen allting. Träffa folk, kolla fotboll – det gav en riktig kick. Mitt stora mål är att bli en del av fotbollsfamiljen igen.

FAKTA

Göran Göransson

Smeknamn: GG

Född: 7 maj 1956 i Stockholm

Spelade 268 allsvenska matcher för AIK mellan 1974 och 1990. Var känd för sin stora energi och kämpaglöd på planen. Efter att ha haft olika tränaruppdrag under 90-talet tog han över Sveriges U21-landslag 1999. Sedan 2002 har han arbetat som scout för landslaget och tillhör därmed veteranerna inom förbundet. De senaste åren har han även haft olika uppdrag inom Stockholms och Gotlands fotbollsdistrikt.

ARTIKELN HANDLAR OM