Landslagsprofil vill hjälpa ”Öl-huliganen”

”Jag är beredd att skänka matchbonus”

1 av 12 | Foto: Anders Wiklund/Scanpix
"Nu lugnar du ner dig!"
FOTBOLL

Fotbollshuliganen som stormade planen under Sveriges EM-kvalmatch mot Danmark dömdes till att betala miljonbelopp i skadestånd.

Nu vill den danske landslagsspelaren Leon Andreasen, 28, starta en insamling för att hjälpa den 33-årige mannen.

– Jag tycker att alla spelare borde ge honom sin segerbonus, säger Andreasen till Ekstra Bladet.

Foto: BILDBYRÅN
Leon Andreasen i duell med Christian Wilhelmsson.

I måndags fick ”Parken-huliganen” sin dom. Mannen, som i folkmun kallas för ”Fotbolls-idioten” i Danmark, dömdes till att betala 1,87 miljoner danska kronor (cirka 2,2 miljoner kronor) i skadestånd till det danska fotbollsförbundet för att ha fått EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige avbruten i juni 2007.

– Jag har en vanlig månadslön och beloppet är ju större än vad vårt hus är värt, sa han då till TV4 Nyheterna Göteborg.

Nu har långtidsskadade landslagsspelaren Leon Andreasen, som stod för 3-3-målet i den aktuella kvalmatchen mot Sverige, tagit initiativ till en pengainsamling för att hjälpa huliganen.

”Redo att avstå bonus”

Andreasen tycker att samtliga landslagsspelare borde donera vinstpremien vid Danmarks nästa seger till huliganen. 

– Personligen är jag beredd att skänka min matchbonus från matchen mot Sverige. Tyvärr är jag inte med i laget nu, så jag kan inte hjälpa till genom att betala via nästa match. Men om jag kommer med igen är jag redo att avstå från min nästa segerbonus, säger Andreasen till Ekstra Bladet.

”En bra idé”

Andreasens förslag stöttas bland annat av landslagsmålvakten Thomas Sörensen som är beredd att uppmana sina lagkamrater till en insamling.

– Jag tycker att det är en bra idé. Det skulle eventuellt kunna göras redan i matchen mot Ryssland. Jag ska prata med Daniel Agger och kolla med de andra så får vi se hur det kan göras, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM