Lagerbäck riskminimerar

Här är nummer ett på Sportbladets lista – Blågults 100 höjdare – landslagets 100 största ögonblick

Foto: Magnus Wennman
FOTBOLL

2002: Sverige lyckomaximerar. Lars Lagerbäck riskminimerar.

Året är 2002. Mannen på bilden heter Lars Edvin Lagerbäck och har precis nått sin högsta punkt av lycka under elva års arbete som svensk förbundskapten.

Det är ju inte som att det syns.

Går det att sammanfatta tolv års landslagsfotboll i en bild? Går det att få ihop tolv års vinster och förluster, extaser och lidanden i ett enda stelnat ögonblick?

Kanske inte.

Men så gick det inte att slå ut Argentina ur VM heller, och det här var alltså en sommar då svensk fotboll bestämt sig för att det gick att gå raka genom döden och ut på andra sidan. Ett haussat England? Afrikanska mästarna Nigeria? Guldfavoriten Argentina?

Största under 2000-talet

Sverige klarade sig förbi alla hinder, med en stram taktisk integritet som gjorde att det var lika naturligt att publikälsklingen Anders Svensson petades i premiären (Magnus Turbo Svensson spelade istället) som att Niclas Alexandersson räddade poängen i den.

Gruppsegern i dödens grupp är landslagets största prestation under 2000-talet, bragdmatchen mot Argentina den största enskilda punkten.

Anders Svensson – den ende som varit med under hela epoken – slog en drömfrispark, Sverige visade att allt var möjligt, och när slutsignalen gick zoomades den svenska bänken in.

Realismen släpper aldrig

Det är en magisk bild. Alla som är där, från säkerhetschefen Jan-Erik Hammarbäck till matchhjälten Anders Svensson, ser ut att lyfta från marken, sväva ut i rymden. Det är som om tyngdlagen just släppt greppet, och om det inte vore för en bestämd detalj vore det en fin bild av lycka.

När världen svävar står ju en man kvar, med armarna i kors och beslutsam min. Det är som om tyngdlagen och realismen aldrig släppt greppet om lagets tränare.

Lars Edvin Lagerbäck rör sig ­inte ur fläcken. Bilden är den mest pedagogiska, osannolika, fina vi sett av det här laget och kanske landet i modern tid.

Det är klart att vi förlorade förståndet ibland.

Men vi gjorde det med förnuft.

LÄS HELA LISTAN BLÅGULTS 100 HÖJDARE HÄR – PLATS 1-100