Bank: Bragden kan bli en väckarklocka och vändpunkt för Blågult

Foto: Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

En overklig bragd som inspirerar, högst verkliga misstag att korrigera.

Erik Hamrén hade haft en natt på sig, men jobbet var inte klart.

Han har ju två matcher att analysera den här gången.

Simon Bank.

Vi har en lögnhals till förbundskapten.

Sent i tisdags kväll, när vi satt i en sal som var full av ­trauman och tyska journalister och frågorna börjat klinga av lutade sig Erik Hamrén framåt mot mikrofonerna, log och sa:

– Jag kommer att sova gott i natt…

Men i går morse träffade vi Hamrén igen, vi åkte till den sven­ska truppens hotell och när förbundskaptenen mötte upp berättade han att han inte sovit en blund.

Jag frågade inte, men jag antar att han var orolig att han ­skulle somna ifrån den där dagen, den där drömmen.

Landslaget skrev historia i Berlin, med en upphämtning som mycket väl kan vara den märkligaste, mest sensationella som någonsin ägt rum på den här nivån. De åt middag efteråt, skrattade, höll tal, skränade, skämtade, rökte seger ­ cigarr, och de var värda varenda minut av den njutningen.

Medan tyska tidningar och tv-kanaler trummade på med ­sina katastrof- och skamrubriker (de låter ju bättre på tyska) och diskuterade huruvida psykologhjälp eller gruppstryk är vad som främst behövs för att korrigera allt som blivit fel med Die Mannschaft hade de svenska ledarna och spelarna en lustfylld morgon men med precis samma frågor:

Vad var det som var system och signifikativt i den här ­matchen? Vad var det som var galenskap och undantag?

För Tyskland var det här en bensinbomb på den där pyr­ande debatten om den nya generationens förlorarpsyke. ”Vägen vi valt är rätt!” dundrade Jogi Löw i ett 28 minuter långt tal nyligen, men i dag får han svara på om det är rätt personer som går den.

Inte överraskande att Wernbloom skulle få det svårt

För Sverige var det här en stor, stor fotbollskväll som ingen kan ta ifrån oss. Det unika kommer vi aldrig att glömma.

Och det andra? Det som var system och mönster?

Där hade vi ju, ärligt talat, mer som borde oroa oss än vad som borde göra oss hoppfulla. Det är ett mönster att Zlatan Ibra ­ himovic lärt sig lyfta även landslaget, eller att Kim Källström är en extremnyttig poängspelare.

Men det som gnager, även efter extasen, är att ett lag som kan lyckas med det allra svåraste också kan misslyckas med så mycket basalt och enkelt.

Att trycka ner ett tyskt lag, till och med det här tyska laget, i sina psykologiska katakomber, är gränslöst imponerande. Men basen, ordningen, den strategiska grunden? Den som man har att stå på när månar och planeter inte står i linje och motstånd­arna drabbas av kollektiva kollapser?

Erik Hamrén var självkritisk både i tisdags och i går, han var kritisk mot spelare som inte gjorde vad de skulle, men själv satt jag med lite samma känsla som efter EM-premiären mot Ukraina.

Det överraskade mig inte att Pontus Wernbloom fick problem som en av två centrala mittfältare mot en uppsjö tysktrippande tekniker. Det hade överraskat mig om det inte såg ut så.

Sverige spelade med fyra mittfältare mot Tyskland, de sjönk ­ inte hem och packade mittfältet – och de klev inte fram och pressade. Den sprickan i spelidén var tillräckligt bred för att förlora matchen på ett par minuter.

Sedan grävde de sig ut igen, med en moral som kommer att göra vintern både varmare och skönare. Men när vi slutat ­räkna med mirakel måste det här laget bli tydligare med vilket lag de ska vara 2013, vilka de vill vara 2014.

Fem månader till nästa kvalmatch

För både Tyskland och Sverige kan 4–0 och 0–4, rätt analyserat och använt, vara både väckar­klocka och vändpunkt. Det är fem måna­der till landslagets nästa tävlingsmatch, det finns gott om tid för både lycka och självkritik.

– Vi kommer att visa mer positiva bilder än negativa, sa Erik Hamrén.

Han hade inte sovit, men han hade en bragd i ryggen, och kunde se fram emot nästa VM-kvalmatch med tillförsikt.

Sverige möter Irland den 22 mars. Det är, förresten, ­ samma vecka som Kim ­ Källström har namnsdag och Rasmus Elm fyller år.