Elm: ”Jag har aldrig varit så trött”

Foto: Bildbyrån
Rasmus Elm.
FOTBOLL

Rasmus Elm fullbordade ”Bragden i Berlin”.

Efteråt var han utpumpad och nu berättar han för första gången om vad som hände efter matchen.

– Jag har aldrig varit så trött, säger Elm.

Det är matchen som få svenska fotbollsfans kommer att glömma. Sverige låg under med 0–4 mot Tyskland efter en timmes spel, men lyckades hämta upp till 4–4. Den stora frälsaren blev Rasmus Elm som tryckte in kvitteringen i slutminuterna i Berlin.

Landslaget genomför kontinuerligt tester och mätningar av spelarna och direkt efter matchen vägdes spelarna. De visade att Elm var helt slutkörd.

– Rasmus Elm, Sebastian Larsson och Zlatan Ibrahimovic tömde sina lager fullständigt. Det fanns inget kvar där. Deras vätske– och glykogendepåer var i botten, sa kostrådgivaren Henning Svendsen efteråt.

– För de tre hade det inte varit bra, fysiologiskt, att spela ett antal minuter ytterligare.

”Jag mådde illa”

Inför onsdagens landskamp mot England på Friends Arena berättar Elm själv om vad som hände.

– Det var ingen kollaps direkt. Jag var trött och jag mådde illa när vi kom tillbaka till hotellet. Jag hade redan ätit och mådde illa så jag gick upp till rummet lite. Jag gick upp och lade mig och vilade lite, säger Elm.

– Jag drack lite vatten och åt lite annans, sedan gick jag upp och lade mig och vilade. Jag drack lite vatten och åt lite ananas och efter tio minuter, en kvart, kändes det bättre. Då tänkte jag,: ”jag lugnar mig lite”. Jag låg kvar där och tog det lugnt.

Har du varit så trött tidigare?

– Det var mycket springa, det var det. Jag har säkert varit trött så trött tidigare, men inte i ett offentligt sammanhang. Jag var utpumpad.

Drömmål i helgen

I helgen, när CSKA Moskva besegrade Kuban Krasnodar med 3 –1, fastställde Elm slutresultatet med ett riktigt drömmål. Bollen kom in från höger och han fick på en fantastisk skruv med högerfoten och satte den otagbart vid första stolpen.

Och efter några månader i CSKA Moskva berättar mittfältaren att han trivs bra i Ryssland.

– Det är rätt så bra klass, det är en bra liga. Det är svårt att jämföra med Holland, det är ett helt annat spelsystem, spelsätt och idéer. Det är många bra spelare och många kända spelare som har kommit dit, det känns som att den är på uppgång.

Är den mycket bättre än Holland?

– Jag vet inte, det är ett snäpp upp.

Han beskriver ryska ligan som en blandning mellan Holland och Sverige.

– Det är tekniskt skickliga spelare, men jämför man med Holland är det mer taktik. Leder man med 1-0 så kan man stänga lite, så är det i Sverige också. Så är det inte i Holland, där går man för 2-0.

Skulle du rekommendera fler svenska spelare att flytta dit?

– Det är bra, men det beror nog mycket på var man hamnar. Moskva är bra. Men det finns många andra ställen som jag inte skulle rekommendera.

Vilka då?

– Jag skulle inte flytta ner till Tjetjenien och de lagen som är därnere. Skulle jag rekommendera någon plats skulle jag hellre välja Moskva.

ARTIKELN HANDLAR OM