Busschefen sågar kaoset utanför Friends Arena

Resenärer tvingades gå 2,3 kilometer från parkeringen

FOTBOLL

Det utbröt trafikkaos runt Friends Arena i samband med Sveriges landskamp mot England.

Nu sågas kommunikationerna till arenan av Johan Ekman, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening.

– Istället för att åstadkomma ett välkomnande besöksmål gör man självmål!

Omkring 50 000 fotbollssupportrar sökte sig till Friends Arena i onsdags för att se invigningsmatchen mellan Sverige och England.

Det blev långa köer och kaos när massorna skulle ta sig till arenan.

Johan Ekman hävdar att busspassagerarna fick gå 2,3 kilometer för att ta sig till arenan.

– Det är nästan som man inte tror att det är sant! Istället för att åstadkomma ett välkomnande besöksmål gör man självmål! Det verkar nästan som att man inte vill ha några besökare, i alla fall inte de som reser kollektivt med buss till arenan, säger Johan Ekman i ett pressmeddelande.

Bussbolagen fick beskedet att de fick parkera i Solna centrum.

– Bussföretagen tyckte att det var bedrövligt dåligt att tvingas parkera och släppa av sina passagerare så långt från Friends Arena. Jag tycker att ansvariga för arenan snarast måste göra om och göra rätt när det gäller möjligheten att ta emot bussresenärer. Det här är inget annat än en skandal, säger Johan Ekman.

Pågår arbete

Området kring Friends Arena är under utveckling. Man kommer att bygga en gångbro och en bilbro som ska underlätta för trafikanterna. I sommar öppnar en ny uppgång på den norra sidan av Solna station.

Caroline Strand, marknadschef och ansvarig för besöksnäringen i Solna stad, säger till DN:

– Det kommer bli 6 000 parkeringsplatser kring arenastaden, men det är ju inte meningen att alla ska kunna komma dit i var sin bil. Nästa år kommer den nya gångbron till området att vara klar och året efter kommer tvärbanan att gå till Solna station. År 2015 beräknas bilbron och parkeringsplatserna vara färdiga och det kommer underlätta för dem som tar sig dit, men det viktigaste är att de som kan lämnar bilen hemma.

ARTIKELN HANDLAR OM