VM i Qatar kan flyttas – till vintern

Stora frågetecken kring värmen på sommaren

FOTBOLL

Fifas medicinske chef Michel D'Hooghe vill att VM i Qatar 2022 flyttas från sommaren.

Anledningen är den intensiva värmen.

– Ur en medicinsk synvinkel kan jag säga att vi är oroade, säger han enligt AP.

Flera frågor har väckts om huruvida Qatar är lämpat som världland för fotbolls-VM. Ett frågetecken är det kring värmen: sommarhettan kan nå upp till 40 grader.

I dag har Fifas medicinska kommitté samlats och diskuterat frågan.

– Personligen tycker jag att det vore bra om vi kunde spela detta VM i bättre temperaturer än under Qatars högsommar, säger Fifas medicinske chef Michel D'Hooghe enligt AP.

Vill flytta till vintern

D'Hooghe menar att det inte är fotbollsspelarna, som förväntas träna och spela på tempererade arenor, som kommer att lida.

– Ur en medicinsk synvinkel kan jag säga att vi är oroade. Problemet är så klart livet utanför (arenorna) och det är mycket värre för alla människor runtomkring VM:et. Publiken som får resa från stad till stad och måste leva i mycket höjda temperaturer.

Förra helgen uttalade sig Fifas generalsekreterare Jerome Valcke löst om möjligheten att flytta mästerskapet till vintermånaderna om sommarhettan skulle visa sig farlig.

”Problem utan lösning”

Fifas president Sepp Blatter menar att initiativet att flytta mästerskapet ”måste komma från Qatar”.

– Just nu är det ett problem utan lösning, säger han enligt AP.

Uefas dito, Michel Platini, är positiv till en möjlig flytt men är orolig för vilken påverkan det skulle få på de olika ligorna som är mitt i sina säsonger.

ARTIKELN HANDLAR OM