Fifa vill arrangera VM i Uruguay och Argentina

Planen: Fira 100 år med VM i landet där allt började

Foto: AFTONBLADET ARKIV
VM-finalen 1930 spelades på Estadio Centenario. Värdnationen Uruguay slog Argentina med 4–2.
FOTBOLL

2030 fyller världsmästerskapen i fotboll 100 år.

Det vill det internationella fotbollförbundet, Fifa, fira genom att återvända till rötterna och spela det årets mästerskap i Uruguay.

I så fall arrangerar man tillsammans med grannlandet Argentina.

– Det kan jag bekräfta, säger det argentinska fotbollförbundets president enligt Reuters.

Foto: AP
Sepp Blatter vill att VM 2030 blir speciellt.

Historiens första världsmästerskap i fotboll spelades 1930 i Uruguay. Då deltog endast 13 tävlande länder, till skillnad från dagens 32. Värdlandet tog sig hela vägen till final och vann även där mot Argentina med 4-2 framför 80 000 åskådare i Montevideo.

Om 17 år, 2030, fyller fotbolls-VM fyller 100 år, lämpligt nog under ett mästerskapsår. Det vill det internationella fotbollförbundet fira – genom att återvända till Uruguay för att spela mästerskapet. Men då den internationella fotbollen växt så enormt är planen att Uruguay arrangerar med sin finalmotståndare från 1930, Argentina, som själva arrangerade turneringen 1978.

Kontrakt påskrivet

– Fifa önskar att fira VM:s 100 år i Argentina och Uruguay. Det kan jag bekräfta, säger det argentinska fotbollförbundets president Julio Grondona enligt Reuters.

Det blir i så fall första gången sedan 1930 som Uruguay arrangerar ett VM.

– Ett kontrakt har skrivits under av båda förbund (Argentina, Uruguay). Vad vi hittar på? Det får vi se, men det blir säkerligen någonting med hög kvalitet, säger Grondona.

Enligt Reuters föreslog Uruguays idrottsminister och turismminister idén för Fifa-presidenten Sepp Blatter under VM 2010 i Sydafrika och schweizaren ska ha blivit intresserad direkt.

Få delade mästarskap

Även det sydamerikanska fotbollskonfederationen står bakom Uruguay och Argentinas delade ansökan enligt Reuters.

Det skulle i så fall bli blott den andra VM-turneringen i fotbollhistorien som delas upp mellan två värdländer. Den första var Japan och Sydkorea 2002.

Sedan tidigare är det klart att Brasilien arrangerar turneringen 2014, Ryssland 2018 och Qatar 2022. Vem eller vilka som arrangerar 2026 är inte klart.

ARTIKELN HANDLAR OM