Fifa och Uefa:s bakslag: VM och EM i gratiskanaler

Men glädjebesked för brittiska tv-tittare

Foto: Marc Atkins/Pic Agency
Engelska fansen har anledning att jubla.
FOTBOLL

De stora fotbollförbunden, Fifa och Uefa, vill flytta världs- och europamästerskap i fotboll till betalkanaler för att tjäna mer pengar på tv-avtal.

Men i Storbritannien har man satt ner foten – och fått rätt.

EU:s högsta förvaltningsdomstol har beslutat att mästerskapen måste visas i gratiskanaler i landet.

Tv-tittare i Storbritannien kan jubla i dag. Högsta förvaltningsdomstolen i EU har enligt BBC nämligen beslutat att världs- och europamästerskapen i fotbollen måste visas i gratiskanaler i landet.

Det europeiska fotbollförbundet, Uefa, och det internationella fotbollförbundet, Fifa, är inte lika glada. De båda makthusen hade överklagat Europadomstolens ursprungliga beslut från 2011.

2011 sade Europadomstolen att Storbritannien kunde behålla VM och EM på en lista över "skyddade" turneringar av nationellt intresse och sändas i gratiskanaler.

Och nu nobbas alltså Fifa:s och Uefa:s överklagan även av förvaltningsdomstolen.

Tjänar mindre pengar

Fotbollförbunden överklagade beslutet med hänvisningen till att man under beslutet inte kan sälja tv-rättigheterna för så mycket som man velat.

BBC och ITV har redan säkrat rättigheterna till VM 2014 i Brasilien men rädslan var att VM 2018 i Ryssland skulle sändas i betalkanaler via kabel – om Uefa och Fifa hade fått rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM