Kaxiga hälsningen från Rydells släkt

Men hyllar nya målkungen

1 av 6 | Foto: Jimmy Wixtröm
Sara Orrensjö, 38.
FOTBOLL

Sven Rydell blev av med målrekordet i landslaget.

Zlatan Ibrahimovic är ensam rekordhållare med 50 fullträffar.

”Njut av rekordet i 25 år för sedan tar någon av mina smågrabbar tillbaka det:) Men dom behöver en coach, ställer du upp?”, hälsar barnbarnet Sara Orrensjö.

– Först ska jag göra det svårt. Sedan ska jag hjälpa till, svarar Zlatan.

Sven Rydell gjorde 49 mål på 43 landskamper mellan 1923 och 1932 – den rekordnoteringen höll fram till 4 september 2014.

– Det är så fascinerade att pappa slutade spela fotboll på 30-talet, det är över 80 år sedan han gjorde alla dessa mål på enbart 43 landskamper. Visst är det fantastiskt, och visst var fotbollen annorlunda då, säger dottern Maud Gawelin.

I kväll – i träningsmatchen mot Estland – slog Zlatan Ibrahimovic det 82 år gamla rekordet. Den 32-årige PSG-stjärnan gjorde båda målen när Sveriges vann mot Estland med 2-0.

Såg matchen tillsammans

– Han hade säkert haft förståelse för att det hade försvunnit för länge sedan. Han var väldigt idrottsintresserad, han ägnade ju hela sitt liv åt idrotten, blev sportjournalist och skrev om alla möjliga idrotter, spelade även tennis och bowling, säger Maud Gawelin.

Maud satt och såg matchen i kväll och ringde till systern Eva Orrensjö, före detta Europamästarinna i gymnastik, i halvtid för att berätta att Zlatan hade slagit rekordet.

– Aj, aj, aj, sa Eva då. Men så är det, säger Maud Gawelin.

– Jag tror inte att han mötte någon sådan spelare som är som Zlatan, en sådan spelare fanns inte på den tiden.

Kaxiga hälsningen

Evas dotter, Sara Orrensjö, missade inledningen av landskampen mot Estland men blev snabbt medveten om vad som var på gång.

– Jag bara hörde massa jubel, då förstod jag, jäklar. Jag är så imponerad av denna långa man, jag kan inte säga så mycket. Grattis, du är värd det. Jag tror att den gamla gubben håller med, säger Sara.

– Jag tror faktiskt han var Zlatans raka motsats, vad jag har förstått så var han en väldigt omtyckt och ödmjuk person. Missförstå mig rätt, jag älskar Zlatan, han är fantastiskt grym. Men jag tror att de hade olika personligheter, jag tror att han (Sven) var lite mer ödmjuk.

Sedan skickar Sara Orrensjö en kaxig hälsning till Zlatan.

”Njut av rekordet i 25 år för sedan tar någon av mina smågrabbar tillbaka det:) Men dom behöver en coach, ställer du upp?”, hälsar hon.

”Göra det svårt”

Zlatan svarade på den hälsningen efter landskampen.

– Först ska jag göra det svårt för de som försöker slå det genom att göra fler mål. Sedan ska jag hjälpa den som försöker slå rekordet, säger han med ett leende.

– Jag vill inte be om ursäkt för jag slog rekordet. Jag tackar för orden, ledsen att jag slagit det. Men jag tycker jag förtjänar det, jag har kämpat länge.