Ett praktfiasko – men det här är skandalen

SJÖGREN: Utskällda Friends fick inget EM – men länder i krig får arrangera

FOTBOLL

Europas mest utskällda arena (?) fick inte EM-arrangemanget.

Ett praktfiasko för Svenska fotbollförbundet och Friends Arena men knappast en skandal.

Den hittade vi på helt annat håll.

Sportbladets Patrik Sjögren.

Att Uefa inte tilldelade fyra EM-matcher till en arena utan färdig infrastruktur, med dålig atmosfär, Europas sämsta gräsmatta, planstormare, rasande läktarställningar och som inte tål det nordiska regnvädret kanske inte borde förvåna. Men det lär ändå skicka chockvågor genom Svenska fotbollförbundets kansli.

Var helt säkra på att få det

Friends Arena byggdes bland annat för att möjliggöra för Sverige att söka stora mästerskap. När de planerna lades arrangerades VM och EM av maximalt två nationer. Trots att den mindre av de två stora seniorturneringarna nu delas mellan 13 olika arrangörer får Sverige alltså inte en enda match.

Svenska fotbollförbundet var helt säkra på att få arrangemanget innan fredagens beslut.

– Jag har svårt att se att det skulle inträffa, sa projektledaren Göran Havik om risken att petas från arrangemanget.

Nu tvingas vi istället skriva upp Friends Arenas kanske största praktfiasko hittills. Och det säger tyvärr inte lite.

Nu står svensk fotboll med en utskälld arena för tre miljarder, en miljard dyrare än beräknat, vars enda stående hyresgäst AIK Fotboll helst skulle lämna. Gräset är ständigt ett problem, taket kan inte dras på tillräckligt snabbt om det börjar regna och gardinen som ska göra en arena för 50 000 tajt även för 30 000 kunde till en början inte användas när det blåste.

Bandy-förbundet lämnade häromveckan arenan då de ansåg att det var för stora ekonomiska risker att fortsätta hålla SM-finalerna i Solna. Trots att Uefa inte tar en enda ekonomisk risk med att lägga matcherna på Friends väljer de andra platser. Det är svårt att kalla Uefas beslut att peta Sveriges så hårt kritiserade arena för en skandal. Den riktiga skandalen ligger i de andra valen.

Ligger i ett regelrätt krig

Hårt kritiserade Azerbajdzjan och Ryssland – som i skrivande stund ligger i ett regelrätt krig – får båda hand om EM-matcher. Detta dagen efter att Ukrainas fotbollsförbund skickat ett brev till Fifa och Uefa där de kräver att Ryssland utesluts från all internationell fotboll på klubb- och landslagsnivå.

Nu får Ryssland istället arrangera både det kommande VM- och EM-slutspelet men det är förmodligen ett faktum som rinner av fotbollens pampar som vatten. Fotbollen säger sig inte vilja blanda idrott och politik men tar gång på gång politiska beslut genom att ge arrangemang till stridande länder och nationer som bryter mot mänskliga rättigheter. Det minst politiska hade varit att helt enkelt blunda för Rysslands kandidatur när landet nu står under kraftiga sanktioner från EU.

Men fotbollens högsta höns lever glatt vidare i sin schweiziska bubbla. Det visade inte minst Fifa-presidenten Sepp Blatter tidigare under fredagen:

– Fifa har ett exemplariskt etiskt system som är helt överlägset alla andra sportorganisationer, skröt Blatter.

Detta dagen efter att Fifas etiska kommitté tvingat exekutivkommittén, innehållande bland andra Sepp Blatter själv samt Uefa-presidenten Michel Platini, att lämna tillbaka de klockor de fått som presenterar av det brasilianska fotbollsförbundet under sommarens VM-slutspel. Alla värda motsvarande 187 000 kronor styck.

FAKTA

EM-värdarna 2020:

Här arrangeras tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal:

Köpenhamn, Danmark, Parken, 38 000 åskådare

Bilbao, Spanien, San Mames, 53 000 åskådare

Budapest, Ungern, Ferenc Puskas-stadion, 65 000 åskådare,

Glasgow, Skottland, Hampden Park, 52 000 åskådare

Bryssel, Belgien, ny nationalarena, 60 000 åskådare

Bukarest, Rumänien, Nationalarenan, 55 000 åskådare

Dublin, Irland, Aviva-stadion, 52 000 åskådare

Amsterdam, Nederländerna, Amsterdam Arena, 55 000 åskådare

Här arrangeras tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal:

Rom, Italien, Olympiastadion, 73 000 åskådare

München, Tyskland, Allianz Arena, 68 000 åskådare

Baku, Azerbajdzjan, Olympiastadion 68 000 åskådare

St. Petersburg, Ryssland, Zenit Arena, 70 000 åskådare

Här arrangeras semifinalerna och finalen:

London, England, Wembley, 90 000 åskådare

ARTIKELN HANDLAR OM