Lagrell om Qatar: ”Förekommit mutor”

”Jag är ganska övertygad”

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

De har aldrig spelat VM.

Ändå ska Qatar arrangera VM.

Vad Svenska Fotbollförbundets förre ordförande Lars-Åke Lagrell tycker?

– Jag är ganska övertygad om att någon form av muta förekommit, säger han i podcasten ”Lundh”.

Qatar har sedan tidigare tilldelats uppgiften att arrangera världsmästerskapen i fotboll 2022.

Det lilla landet som aldrig ens kvalificerat sig för VM rustar nu för spektakel genom att bygga arenor som liknar rymdskepp, samtidigt som man tar striden med kritikerna för att betona att man faktiskt kan arrangera VM.

Medan rösterna höjts om att landet mutat till sig arrangemanget väljer nu förre ordföranden för Svenska Fotbollförbundets Lars-Åke Lagrell att säga sitt:

– Jag tycker att det var ett felaktigt beslut att lägga VM i Qatar, säger han i podcasten ”Lundh”.

"Ekonomiskt oberoende"

Förutom snacket om mutor har den allmänna kritiken riktats mot klimatet, gästarbetarnas arbetsförhållanden och landets bristande erfarenhet i idrottssammanhang.

Lagrell, som har erfarenhet av Fifa-pampar efter att själv ha varit ordförande, berättar vidare vad han tror hänt bakom kulisserna:

– Jag är ganska övertygad om att någon form av muta förekommit. Sen om det är pengar eller någon annan form av vänskapskorruption, det låter jag vara osagt. De allra flesta människorna i Fifa är ekonomiskt oberoende, och de människorna använder ibland de medel de har till buds, nämligen pengar.

"Aldrig blivit erbjuden"

Lagrell talar även om besvikelsen när Sepp Blatter slog Lennart Johansson i omröstningen om vem som skulle bli Fifas nye president. Även då viskades det om mutor från Blatters håll, men Lagrell menar att det brast i bevis.

Hans egna erfarenheter av mutor, då?

– Jag har aldrig blivit erbjuden, men jag har inte direkt haft någon position där det har funnits anledning att erbjuda mig någonting, säger han.

Qatar har 1,7 miljoner invånare och är den minsta nationen som någonsin arrangerat ett världsmästerskap i fotboll.