Norge till EM – trots Englands straffmål

1 av 3 | Foto: GETTY IMAGES
FOTBOLL

Matchen återupptogs i 18 sekunder – då grejade England en EM-biljett.

2-2-målet kunde ha blivit förödande för Norge.

Men norskorna är klart för U19-EM efter att ha blivit bästa grupptvåa.

Fram till sent i går kväll såg norskorna ut att vara på mycket god väg till U19-EM i Israel.

Med två av de tre gruppspelsmatcherna i Elite Round spelade toppade de sin grupp efter segrar mot England respektive Schweiz och med slagpåsen Nordirland kvar att möta. Men så kom det dräpande beskedet från det europeiska fotbollförbundet, Uefa, sent i går kväll enligt norska Dagbladet.

Grov domartabbe

På grund av en grov domartabbe bestämde Uefa att matchen skulle återupptas vid klockan 22.45 i kväll. I ursprungsmatchen – spelad den 4 april – satte England en straff på tilläggstiden, men domaren Marija Kurtes dömde bort målet då en engelsk spelare var för tidig in i straffområdet.

Regeln säger då att straffen ska slås om – men domare Kurtes gav inte engelskorna den möjligheten och matchen slutade 2-1 till Norge.

Spelade bara 18 sekunder

Det är en engelsk protest till Uefa som nu burit frukt. Men det är samtidigt första gången någonsin som Uefa tagit ett liknande beslut, och kan skapa ett jobbigt prejudikat för framtiden.

Vid klockan 22.45 i kväll blåstes matchen igång – Uefa hade bytt ut domaren – med en straff. England satte straffen vilket betydde 2-2 och en biljett till EM.

När Uefas beslut om att återuppta matchen presenterades talade mycket för att ett 2-2-mål i matchen skulle kosta Norge en EM-plats.

Men norskorna kan andas ut – de gick till EM som bästa grupptvåa.

ARTIKELN HANDLAR OM